2008-03-12 00:00:00

Xocoatl – priča o čokoladi
Multimedijska interaktivna izložba "Xocoatl – priča o čokoladi" otvorena je u četvrtak, 6. ožujka, u 19 sati, u zadarskoj Gradskoj loži. Izložba traje do 7. travnja 2008.
Organizatori izložbe su Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar  i Heureka - Dječji muzej u osnivanju iz Zagreba.

Izložba "Xocoatl – priča o čokoladi" nudi posjetiocima nesvakidašnju mogućnost da istražuju kulturni život pojedinih sredina kroz proučavanje i doživljavanje običaja vezanih za konzumiranje čokolade. Ona istražuje povijest čokolade od Maja i Asteka, neobičnih ljudi koji su obožavali svoje bogove i 'hranu bogova' – čokoladu, do današnjih dana.

Iako se ljubav prema čokoladi razbuktala prije otprilike 2600 godina, kad je drevni narod Maya u glinenim loncima počeo pripremati napitke od kakaa, kako tvrde znanstvenici, duga povijest pripremanja i konzumiranja tekuće čokolade od vremena prije otkrića Amerike ostavila je dubok trag na današnji svijet. Izložba je stoga svojevrsno putovanje kroz čitav taj period, putovanje kroz povijest koje otključava tajnu i otkriva neobičnu priču iza te ukusne namirnice za kojom žudimo. Ona propituje čokoladnu opsjednutost koja je proputovala kontinente i vremenske periode, prezentira različitu pripremu čokolade, uporabu i funkciju.

Čokolada je izložbom predstavljena kao namirnica koja ima izraziti kulturni i društveni značaj, a činjenice i artefakti su prezentirani na način koji potiče posjetitelje na razmišljanje. Kako malo zrno iz jednoga ploda koje dozrijeva na tanku vretenastom drvetu ima takvu fenomenalnu i privlačnu moć? Tko su bili prvi konzumenti kakaa i čokolade i kakva je bila njihova kultura? Kako i zašto je čokolada bila prihvaćena te kako se konzumirala kroz povijest? Kako nastaje kakao a kako čokolada? Odakle dolazi čokolada? U čemu je tajna dobre čokolade i zašto je ona tako ukusna? Kako se i gdje uzgaja danas kakaovac? Što znači oznaka 'čokolada s porijeklom'?Ta i još mnoga pitanja kojima se bavi izložba omogućavaju posjetiteljima pogled na kulturne modele u društvima u kojima se konzumira čokolada te usporedbu tradicionalnih običaja i suvremenih načina konzumiranja čokolade. Ona nudi uzbudljive dokaze o različitim kulturama i običajima vezanim za uzgajanje, pripravljanje i konzumaciju čokolade, otkriva bogatstvo i raznolikost u njezinoj pripravi i uporabi tijekom različitijih razdoblja, opisuje kulturni život pojedinih sredina koji je bio obilježen konzumiranjem čokolade, 'čokoladne' navike tj. ukuse pojedinih naroda kao i oblike i ambalaže u kojima se čokolada kroz povijest pojavljuje. 'Xocoatl - priča o čokoladi' je priča o tome kako je zrno koje raste na tankom vretenastom drvu zadobilo društvenu, religioznu, medicinsku, ekonomsku, i naravno, gastronomsku važnost na obje strane Atlantika.

Na izložbi je izložen rad istaknutoga umjetnika Dalibora Martinisa koji potiče istraživanje čokolade s obzirom na njezine različite mogućnosti pojavljivanja i doživljavanja. On pokazuje kako čokolada izdvojena iz svakodnevice i stavljena u novi kontekst, izrazito umjetnički, mijenja značenje i postaje vrijedna pozornosti i umjetničke ili estetske prosudbe.

Izložba je osmišljena i razrađena tako da svojim dizajnom (organizacijom materijala i formi, prikladnom mješavinom osnovnih oblikovnih elemenata prostora, oblika, mase, boje, teksture, uzorka, ravnotežom, naglašavanjem, ritmom, zvukom i mirisom) vizualno i društveno privlači i povlači posjetitelje u sadržaj, privlači njihovu pozornost i zahvaća sve njihove osjete. Kroz dizajn prostora i izložaka nastoji se održavati njihova direktna akcija i reakcija te poticati njihova znatiželja i istraživanje sadržaja izložbe. Izložba je na razini izloška i na razini cjeline oblikovana tako da potiče odrasle i djecu da zajedno dijele iskustvo za vrijeme posjete. Ona je ujedno sastavni dio projekta koji će posebno razveseliti zagrebačke mališane i njihove roditelje - osnivanja Dječjeg muzeja grada Zagreba Heureka - Irena Sertić, kustos Heureke.

Vijest je preuzeta s portala Culturenet.hr.


www.skole.hr