2014-11-18 09:42:59

Počinje 8. Smotra "Dani E-medica 2014."

Od 21. do 23. studenoga 2014. godine u hotelu Well u Termama Tuhelj održat će se osma po redu Smotra "Dani E-medica 2014". U tri dana održavanja Smotre sudjelovat će 280 učenika i nastavnika iz 30 srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva.  Učenici će prezentirati 32 zajednička učenička projekta nastala kao produkt njihovih suradnji u protekloj školskoj godini.

Smotra „Dani E-medica“ dio je nacionalnog projekta E-medica, u Europi jedinstvenog projekta povezivanja svih zdravstvenih škola Republike Hrvatske u jedinstvenu zajednicu, koja ima za cilj promoviranje uporabe novih IK tehnologija u zdravstvenim školama (kako učenika, tako i nastavnika), razmjeni stečenih znanja i iskustava u strukovnom obrazovanju, podizanje kvalitete općeg nastavnog procesa i međusobnog upoznavanja.

Pored 26 zdravstvenih škola iz Republike Hrvatske, projekt je izazvao interes izvan naših granica, tako da su mu se priključile četiri slovenske zdravstvene škole (Maribor, Ljubljana, Celje i Novo mesto), dvije škole iz Srbije (Beograd i Sremska Mitrovica), te Zdravstvena škola iz Skopja. Zbog posebnosti projekta priključilo se i osam partnerskih škola, škola koje nisu zdravstvene struke.

Nacionalni projekt „E-medica“ pokrenula je 2005. godine Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, uz potporu svih hrvatskih zdravstvenih škola, a projekt se dodatno afirmirao 2006. godine kada je dobio potporu i status pilot-projekt CARNeta. Od tada do danas ostvareni su respektabilni rezultati u povezivanju i inovativnom korištenju novih IK tehnologija u strukovnim školama, povezivanju zajednica, promoviranju novih znanja i poučavanja, te uporabe video konferencija u strukovnoj nastavi.

Vrijedi napomenuti da se svake godine pod okriljem „E-medica“ realizira 40 do 45 učeničkih projekata u kojima sudjeluje više od 300 učenika i 70 nastavnika iz Hrvatske i inozemstva. Upravo na ovim godišnjim okupljanjima „Dani E-medica“, svi oni prezentiraju svoje završene zajedničke radove, škole i gradove, a najvažnije, druže se i upoznaju. Učenici prezentiraju svoje projekte koje su u prošloj školskoj godini nastali kroz suradnje dvije do pet različitih škola iz Hrvatske i inozemstva. Sve teme učeničkih radova bazirane su na područje zdravstva, te primjeni novih informacijsko komunikacijskih tehnologija u školama.

Projekt „E-medica“ bio je i jedan od temeljnih razloga da je Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, kao nositelj projekta, prije tri godine promovirana u jednu od 70 svjetskih Microsoftovih Inovativnih škola, te je projekt predstavljen na Microsoft WorldWide Innovative Education Forum 2010. u Cape Townu.

Smotra "Dani E-medica 2014." održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i CARNeta koji je omogućio i internetski prijenos na stranici http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=3738.
 


www.skole.hr