2014-12-15 14:02:44

Želim znati! - izložba o učilima u nastavi matematike i fizike

Želim znati! naziv je izložbe koju će posjetitelji Tiflološkog muzeja u Zagrebu moći razgledati od 18. prosinca 2014. do 19. veljače 2015. godine. Autorica izložbe je Lucija Šoda, viša kustosica u Tiflološkom muzeju i voditeljica zbirke Donacija Wagner.

Izložbom Želim znati! javnosti će se predstaviti zbirka Tiflološkog muzeja,  Donacija Wagner, koja se sastoji od učila za nastavu matematike i fizike  koja su plod tridesetogodišnjeg pedagoškog znanstveno-stvaralačkog rada  slijepog prirodoslovca, inovatora, nastavnika matematike i fizike Eugena Wagnera.

Sva učila izrađena su sredinom 20. stoljeća prema Wagnerovim nacrtima u tvornici Učila, u kojoj je radio kao konstruktor i savjetnik projektno-razvojnog odjela. Na starim učilima izvršeni su konzervatorsko-restauratorski zahvati te su stečeni uvjeti da se zbirka u novom svjetlu pokaže javnosti i trajno ostane sačuvana kao dio kulturne baštine i izvor znanja za buduće generacije.

Izložba Želim znati! edukativna je i interaktivna: posjetitelji će imati priliku, uz pomoć replika izloženih modela, dodirom aktivno sudjelovati u razumijevanju pojedinih matematičkih poučaka te putem interaktivnih animacija fizikalnih pokusa spoznati osnovne zakonitosti fizike.

U Tiflološkom muzeju će se tijekom održavanja izložbe održavati radionice pod vodstvom profesora matematike i fizike, kao i tijekom obilježavanja manifestacije Noć muzeja u kojoj se za posjetitelje pripremaju zanimljiva interaktivna događanja. U realizaciji tih sadržaja sudjelovat će Hrvatsko matematičko društvo.
 


www.skole.hr