2008-03-26 00:00:00

Ljekovita moć humora
Smijanje donosi iste rezultate kao i svakodnevna tjelovježba, trčanje ili neke druge fizičke aktivnosti, dovodi do mentalnog smirenja, opuštanja mišića, dubljeg disanja, poboljšane cirkulacije i aktivnijeg metabolizma.
U svakoj neugodnoj situaciji pokušajte pronaći smiješnu stranu, jer humor je djelotvorna preventiva patnji i bolu. Poznati ukrajinski pedagog i pisac svojedobno je rekao kako čovjeka nije moguće naučiti kako da postane sretan, ali ga se može odgojiti da se osjeća sretnim. Sreća, vedro raspoloženje, smisao za humor i dosjetku usađuju se ljubavlju, dobrotom, razumijevanjem, osobnim  uzorom, a nikako silom i represijom.

Smijeh, vedrina i humor unutarnje su vrijednosti i duboko ukorijenjen pogled na svijet i život. Dr. Herbert Lefcourt sa Sveučilišta Waterloo iz Ontarija u Kanadi, proveo je eksperiment na skupini pacijenata u različitim stadijima oboljenja. Usporedbom ispitanika zaključeno je da su oni koji su se tijekom eksperimenta najviše smijali, zbijali šale, iskazivali vedrinu i radost, imali najveću razinu rasta novonastalih antitijela u organizmu.

Ta studija jasno dokazuje da smijeh i vedrina poboljšavaju imunitet jer potiču tijelo na povećano stvaranje prirodnih antitijela protiv raznih bolesti.

www.skole.hr