2008-03-26 00:00:00

Trorogi meksički dinosaur
U Meksiku je nedavno otkrivena nova vrsta dinosaura biljojeda kojem su veliki, naborani vrat i tri gigantska roga pomagala u privlačenju ženki i borbi s predatorima prije više od sedamdeset milijuna godina.
Meksička pustinja Coahuila, koja je sada puna kamenja i kaktusa, nekoć je bila prekrivena oceanom na čijoj su obali živjeli brojni dinosauri izbjegavajući strašne zube Tyrannosaurus Rexa. Paleontolozi tvrde kako su pronašli dokaz o postojanju nove vrste srodne Triceratopsu, poznatom po tome što je imao najveću glavu od bilo koje životinje koja je ikad šetala Zemljom.

Ova nova vrsta, nešto je manja od većine Triceratopsa, ali ima jednako velike rogove. Sa svoja tri roga ovaj je dinosaur mogao uspješno otjerati predatore koji su ga lovili, a znanstvenici tvrde kako su ti rogovi imali veliku ulogu i u ritualima parenja. Znanstveno ime ove nove vrste još uvijek nije određeno i bit će poznato do kraja godine. Uvjereni kako će sličnih otkrića biti još, paleontolozi će i dalje proučavati plaže Coahuila.

www.skole.hr