2015-02-20 08:16:52

Multimedijska književna večer o Ranku Marinkoviću

Multimedijska književna večer u povodu 102. obljetnice rođenja: "Ranko Marinković u riječi, zvuku, slici..." u organizaciji Memorijalne zbirke Ranko Marinković, Vis i GKMM održava se u Splitu u petak, 20. veljače 2015. godine, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Program se održava u 18 sati u velikoj dvorani i zatim u izložbenim vitrinama Središnje knjižnice GKMM, Ulica slobode 2.

Nakon multimedijske književne večeri vezane uz djelo velikoga viškoga i hrvatskoga književnika viška Zbirka predstavlja svoj fond (rukopise, knjige, fotografije, slike, plakate, kazališne programske knjižice, press materijal  itsl.) na prigodnoj izložbi koja ostaje otvorena do 28. veljače...

Riječ je o iskoraku viške Zbirke MZRM koja djeluje od 2008. godine, a sada prvi put ostuje u Splitu, uz potptoru Grada Visa, Splitsko dalmatinske županije i Zaklade HAZU.

Iz programa može se istaknuti prikazivanje ulomaka iz drame Albatros, snimke slavne, može se reći kultne, kazališne predstave koja je snimljena na brodu na putovanju Split Vis, a koju je režirao Mladen Carić i u kojoj uz ostale glume Ivica Vidović, Josip Genda i Pero Kvrgić. Akademik Maroević je za svoje izlaganje odabrao temu Albatros kao drama zavičajnog elementa. Mladen Vuković govorit će o temi Bogatsvo fonoteke Hrvatskoga radija, a kao zvučne ilustracije  poslužit će snimke glasa velikoga hrvatskoga književnika, ali i ulomci s interpretacijama glumaca i tumačenjima književnih kritičara. Čitat će se i pjesme koje su Ranku Marinkoviću posvetili prijatelji i umjetnici: Tonko Maroević, Boris Maruna, Anđelko Novaković i Jakša Fiamengo.

Kad je riječ o izložbi ona nudi presjek viške zbirke sa spomenutim izlošcima njezinoga fonda. Ostaje za izdvojiti šah na kojem je Ranko Marinković igrao u Zagrebu u Hrvatskom kulturnom klubu, karikaturu koju je u Večernjem listu objavio Zvonimir Gavranović Gaga, slike i rukopisi vezani za djelo i život Marinkovićev, pa tako i pismo upućeno Ogranku MH Vis. Tu je presjek bogatoga knjižnoga fonda u kojem su i prijevodi Marinkovićevih djela na francuski, talijanski, španjolski, slovenski jezik, predstavit će se bogata fono i video teka ali i umjetničke slike i kipovi koje su velikome Marinkoviću posvetili mnogi umjetnici, a Zbirci donirali, kao što su npr. Nenad Marasović, Kruno Bošnjak, Iva Perović i mnogi drugi.

Uz znanstveno-stručni upravo multimedijski pristup ostaje kao trajno opredjeljenje viške zbirke, uz ostvarenje ideje da se o velikome književniku u Zbirci pa i šire govori "živo", uz dostojanstvo i poštovanje ali i pitko te nikad dosadno.


www.skole.hr