2008-04-08 00:00:00

Umorni ste - spriječite nedostatak energije
Ukoliko se često se osjećate umorno i iscrpljeno povedite računa o pravilnoj prehrani, vježbanju i uspravnom držanju.
Doručak

Osim pravilnog odabira hrane, važno je i vrijeme jela. Doručak je obrok koji se ne bi trebao preskakati,  no mnogi zaboravljaju na taj najvažniji obrok u danu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito doručkuju lakše gube kilograme i imaju više energije.
 
Vježbanje

Redovito vježbanje ključno je za održavanje optimalne energije i borbu sa svakodnevnim stresom. Vježbe koje podižu energiju, poput trčanja ili aerobika, bolje je raditi ujutro, a navečer je bolje hodati ili vježbati jogu za istezanje mišića te smirivanje tijela i duše. Ako nemate vremena za organizirano vježbanje idite stepenicama, vozite bicikl, rolajte ili pješačite.

Voda

Jedan od razloga zbog kojih se osjećamo tromo i umorno je nagomilavanje toksina u organizmu. Konzumiranje dovoljno vode jedan je od načina oslobađanja tijela od toksina. Najbolje bi bilo piti litru i pol vode dnevno, i to one koja ima sobnu temperaturu.

Pravilno držanje

Pogrbljeno hodanje nije samo ružno, već oduzima i dio energije jer ne udišete dovoljno kisika. Pravilnim držanjem tijelo može udahnuti više kisika, a tada krv brže kola do ekstremiteta i mozga.

Orašasti plodovi, sjemenke i voće

Umjesto grickalica bolje je jesti hranu koja podiže nivo energije, ne izgara tako brzo, već se dulje vrijeme osjećate sitima. Dobar izbor su orašasti plodovi, sjemenke, voće. Također je preporučljivo pojesti nešto tijekom radnog jutra i kasnog popodneva.Magnezij


Mineral koji je iznimno važan u stanjima umora i stresa je magnezij. Kod manjka magnezija javljaju se slabost, grčevi u mišićima, poremećaji rada srca, razdražljivost i glavobolje. Magnezij sadrže brojne namirnice poput soje, lisnatog zelenog povrća, oraha, badema, sjemenki, banana, smeđe riže i žitarica.

Vitamin B12

Vitamin B12 pomaže krvi u opskrbljivanju tijela kisikom, što znači da je neophodan za energiju. Bogati izvori vitamina B12 su riba, plodovi mora, mlijeko, jetra i žumanjak.

www.skole.hr