2015-03-02 14:51:00

Predstavljeno 3D virtualno biciklističko vježbalište za djecu

Hrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanje predstavili su protekloga tjedna edukativno-preventivno 3D biciklističko vježbalište. Moći će ga koristiti učenici petih i šestih razreda osnovnih škola koji su sudionici tradicionalne akcije HAK-a „Sigurno u prometu“, kao i svi ostali zainteresirani učenici svih osnovnih škola.

Riječ je o edukativnoj računalnoj igri – vjernom prikazu praktičnog dijela akcije „Sigurno u prometu“. Virtualni, internetski biciklistički poligon sadrži elemente – prepreke, koje učenici svladavaju tijekom natjecanja u sklopu akcije. Sudjelujući u računalnoj igri, kao pomagalu u pripremi za natjecanje, učenici – sudionici školskih, županijskih ili državnog natjecanja upoznaju se s elementima vježbališta, virtualno voze njima te se upoznaju s vrstama pogrešaka koje se u vožnji mogu činiti te brojem negativnih bodova.

Prilikom vožnje sudionici prate svoje napredovanje kroz igru i rezultate, bodovane kao i u realnom natjecanju. Osim što se zabavljaju, tako stječu i vještine važne za samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu.

U sljedećem razdoblju u planu je kompletiranje poligona sa dodatnim preprekama, u cijelosti prema propisanim elementima za održavanje svih razina natjecanja u našoj zemlji kao i za međunarodno natjecanje.

Sigurno u prometu

Hrvatski autoklub zalaže se za povećanje sigurnosti cestovnog prometa, posebice kad je riječ o ugroženim skupinama sudionika - djeci. Jedan od globalnih prioriteta, prepoznatih i od Ujedinjenih naroda, je unaprjeđenje ponašanja i navika sudionika cestovnog prometa. Hrvatski autoklub izravno je angažiran upravo na informiranju, edukaciji i treningu djece i mladih.

U akciji koju zajednički provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski autoklub, sudjeluju učenice i učenici petih i šestih razreda, na školskim natjecanjima. Pobjedničke ekipe od dvije djevojčice i dva dječaka sudjeluju u natjecanju na županijskoj razini, u organizaciji autoklubova, a pobjednici županijskih natjecanja sudjeluju u državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Prošle godine u akciji je sudjelovalo 3.433 djece iz 251 škole.

Pobjednike državnog natjecanja Hrvatski autoklub šalje, kao svoju ekipu, na europsko natjecanje, koje će se ove godine u rujnu održati u Beču. Više o natjecanju može se pronaći na adresi http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/prometna-preventiva/sigurno-u-prometu/.

Teorijski dio akcije, provjera znanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila, pred nekoliko godina je unaprijeđena informatizacijom natjecanja uvođenjem internetske aplikacije „Sigurno u prometu“ (sup.hak.hr). Suradnjom Hrvatskog autokluba i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet omogućeno je da aplikaciju koriste svi učenici koristeći već postojeće CARNetove korisničke račune. Najznačajnije mogućnosti aplikacije su unos prijava za natjecanja, online provedba teorijskih ispita (od školskog do državnog natjecanja) te javni pregled rezultata svih sudionika na svim razinama natjecanja.


www.skole.hr