2015-03-03 10:31:03

Održan Međunarodni istraživački dan za učenike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu

Od veljače do travnja ove godine na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10 000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku elementarnih čestica).

Na FESB-u, u petak 27. veljače, s početkom u 9:00 h, četrdesetak splitskih srednjoškolaca provelo je jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega je uslijedila analiza podataka. Kulminacija ovog, po svemu za sudonike jedinstvenog radnog dana, bila je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškoloci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke. Fotografije s događanja pogledajte na Facebook stranici FESB-a.

Ovo događanje na FESB-u u Splitu, organizirali su znanstvenici s FESB-a koji rade na CERN-u, Nikola Godinović, Damir Lelas, Marko Kovač, Toni Šćulac i Ivica Puljak u uskoj suradnji s prof. Tamarom  Pavlović i prof. Mladenom Zovkom iz III. gimnazije u Splitu.

Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses)

Sudarivač čestica LHC fizičari koriste za studiranje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znantno unapređuju i produbljuju naše razumijevanje subatomskog svijeta, strukture i razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Međunarodni nastavni dan omogućuje sredjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika.  Srednjoškolci će taj dan  raditi rame uz rame s znanstvenicima i osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima. Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće prošle godine nagrađeno Nobelovom nagradom.

Znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja ugostit će preko 10 000 srednjoškolaca. Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se  najviše ostvaruje kroz CERN. Polaznici će iskusiti globalni aspekt istraživanja kroz videokonferenciju kojom se zaključuje ovaj  istraživački dan srednjoškolaca. Putem video veze s CERN i institucijama sudionicima u drugom zemljama polaznici će prezentirati rezultate svojih istraživanja – baš onako kako to rade i  fizičari u međunarodnim kolaboracijama.

Glavi koordinator "International Masterclasses" je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i "International Particle Outrach Group" (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.

Poveznice: Homepage of International Masterclasses: www.physicsmasterclasses.org Najava Međunarodnog istraživačkog radnog dana 2015. godine. Izvještaj o Međunarodnom istraživačkom danu za učenike održanom 28. ožujka 2014. godine na FESB-u.

 


www.skole.hr