2015-03-03 16:36:40

Laboratorij slave za znanstvenike i studente

Laboratorij slave je natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti. Međunarodno je to natjecanje u potrazi za najboljim novim talentima u području znanstvene komunikacije.

Natjecatelji imaju tri minute da nadahnu gledatelje i pobude njihovu maštu držeći originalnan govor pred stručnim žirijem. Govor treba biti dojmljiv, znanstveno točan, ali i zanimljiv neznanstvenoj publici. 

U natjecanju mogu sudjelovati osobe od 18 do 35 godina starosti koje pripadaju u jednu od navedenih  kategorija:

Studenti dodiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija prirodnih znanosti, matematike, medicine i tehničkih predmeta. Predavači znanstvenih i tehničkih predmeta, uključujući profesore znanstvenih predmeta. Osobe koje rade na primjeni znanosti, tehnologije ili matematike, naprimjer službenici u patentnim  uredima, statističari, računalni tehničari, konzultanti u ind ustriji. Osobe koje rade na primjeni znanosti, matematike ili tehnologije u industriji ili poslovanju. Osobe koje rade na primjeni znanosti, matematike ili tehnologije u vojsci ili vladinim tijelima.

 

Laboratorij slave u Hrvatskoj

Laboratorij slave u Hrvatskoj organiziraju British Council i Festival znanosti u Cheltenhamu u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama.

Laboratorij slave održava se od 2007. godine te je uz potporu lokalnih sponzora organizirano sedam natjecanja na nacionalnoj razini s regionalnim prednatjecanjima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu:

84 osobe plasirale su se u završno natjecanje i prošle trening iz komunikacijskih i prezentacijskih vještina i odnosa s medijima koji vode britanski i hrvatski stručnjaci. 170 osoba sudjelovalo je na natjecanju. 1400 osoba uživo je gledalo završna natjecanja Laboratorija slave u Zagrebu. stotine tisuća ljudi imalo je priliku gledati, slušati ili čitati o Laboratoriju slave u medijima. 

Izlaganja dosadašnjih hrvatskih finalista Laboratorija slave moguće je vidjeti na YouTube kanalu.

 

Kako se prijaviti 

Prije prijave potrebno je pročitati ovaj dokument i provjeriti kriterije natjecanja.

Koraci potrebni za prijavu:

Ispunite prijavni obrazac i pošaljite ga elektroničkom poštom na laboratorijslave@britishcouncil.hr Dobit ćete povratnu poruku za potvrdu primitka aplikacije  Dođite na vama najbliže prednatjecanje u Splitu, Rijeci ili Zagrebu prema niže navedenom rasporedu i iznesite svoju znanstvenu temu stručnom žiriju! (Ne zaboravite pozvati prijatelje i obitelj da vas dođu podržati!)

Zagreb - petak, 6. ožujka 2015, 16h, Sveučilište u Zagrebu, Zvonimirova 8, soba br. 301

Split - ponedjeljak, 9. ožujka 2015, 16h, Sveučilišna knjižnica, Ruđera Boškovića 31

Rijeka - utorak, 10. ožujka 2015., 16h, Sveučilište u Rijeci, zgrada Sveučilišnih odjela, Radmile Matejčić 2, prostorija O-029

Završno natjecanje održat će se 21. ožujka 2015. u 19h u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

 

U sedam godina sudjelovanja na međunarodnom natjecanju Laboratorij slave, Hrvatska je četiri puta bila na pobjedničkom postolju, uz osvojeno jedno prvo i tri druga mjesta. Tko su bili dosadašnji pobjednici Laboratorija slave moguće je vidjeti ovdje.


www.skole.hr