2015-03-06 11:30:54

Novi CARNetov webinar: Kako sudjelovati u Eratostenovom eksperimentu i osvojiti nagrade?

Zanima vas što je Eratostenov ekspriment i kako ga provesti, a pritom steći priliku za osvajanje vrijedne nagrade? Priključite se novom CARNetovom webinaru „Kako sudjelovati u Eratostenovom eksperimentu i osvojiti nagrade?“ i saznajte odgovor na pitanja.

Webinar će održati CARNetov ISE tim u četvrtak, 12. ožujka 2015. godine, u 13 h. Predviđeno trajanje webinara je 30 minuta. Webinar se održava putem web kolaboracijskog alata Connect, a prijave za webinar nisu potrebne. Potrebno je samo pristupiti stranici http://connect.carnet.hr/webinar/ i prijaviti se, kao gost, klikom na „Prijava kao gost“. Više o korištenju ovog alata možete vidjeti na stranici upute za korisnike kao i na snimci održanog webinara.

U webinaru ćete saznati kako sudjelovati u Eratostenovom eksperimentu koji se u školama u Europi održava 19. ožujka 2015., a u školama u ostatku svijeta 20. ožujka 2015.

Riječ je o eksperimentu u kojem učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći jednostavan štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja.

To je i jedan od ciljeva projekta Inspiring Science Education (ISE) projekta pa stoga pozivamo škole da se priključe projektu jer je sudjelovanje u ovom eksperimentu zapravo realizacija gotovo svih aktivnosti nastavnika uključenih u ISE projekt. To je dodatan motiv za priključiti se i ostvariti dobrobiti ISE projekta, od sudjelovanja na besplatnim edukacijama, do ostvarivanja mogućnosti sudjelovanja na ljetnim školama te brojnim drugim aktivnostima koje projekt donosi. Više o tome saznajte na adresi http://www.carnet.hr/ise/poziv.

Pozivamo vas da pratite i stranicu http://www.carnet.hr/ise/vijesti te Facebook stranicu ISE projekta https://www.facebook.com/ISE.Croatia gdje će pravovremeno biti najavljene novosti uz Eratostenov eksperiment. Za potencijalne nejasnoće nam se javite putem maila ise-prijava@carnet.hr. Podsjećamo, Inspiring Science Education (ISE) ima za cilj popularizaciju znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa, a financira se iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

2014. godine u eksperimentu je sudjelovalo 400 škola diljem svijeta, a posebno je zanimljiv podatak da je sudjelovalo čak 16 škola iz Hrvatske. Eksperiment je proveden u sklopu projekta Inspiring Science Education kao i Open Discovery Space projekta. Pročitajte prošlogodišnja iskustva II. osnovne škole Bjelovar te Osnovne škole Donji Muć.

Detaljan opis eksperimenta dostupan je na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment.

Natjecanja i nagrade

Kroz sudjelovanje u eksperimentu možete sudjelovati u čak dva natjecanja, a pravila sudjelovanja biti će predstavljena u webinaru. Sudjelovanje u Eratostenovom eksperimentu moguće je realizirati i korištenjem gotovih digitalnih nastavnih materijala (tzv. demonstratora) koji će biti prezentirani u webinaru, a dostupna su preko ISE online zajednice nastavnika i učitelja na ISE portalu. Na ovaj način moguće je sudjelovati u jednom od spomenuta dva natjecanja te ostvariti pravo na sudjelovanje na ISE ljetnoj školi u Grčkoj za koju će svi troškovi biti pokriveni. Više informacija o ljetnoj školi pravovremeno će biti objavljeno na ISE webu na adresi http://www.carnet.hr/ise/vijesti.


www.skole.hr