2015-03-31 09:01:31

Hrvatskim predstavljanjem otvoren Sajam dječje knjige u Bologni

Svečanim otvorenjem izložbi 'Aquamarine Selection' i 'Pristaništa i duboke vode djetinjstva', 30. ožujka 2015. godine u Bologni je inaugurirano ovogodišnje predstavljanje Hrvatske u sklopu bolonjskog Sajma dječje knjige.

Hrvatska je ove godine zemlja-gost te prestižne međunarodne manifestacije pa je tako otvorenje hrvatskih izložbi ujedno obilježilo službeno otvorenje vrata poznate bolonjske Fiere, koja svake godine u tom talijanskom gradu okupi više od 30 tisuća stručnjaka, nakladnika, autora i ilustratora.

Izložbe je otvorila pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, koja je istaknula kako je danas poseban dan za Hrvatsku.

Izložbe u središnjem prostoru Fiere predstavljaju 'ilustratorsku deltu' hrvatske dječje ilustracije, koja obuhvaća 150 godina likovnog stvaralaštva u području knjige za djecu. Pod zajedničkim nazivom "Pristaništa i duboke vode djetinjstva" organizirane su četiri paralelne izložbe kojima je u Bologni predstavljen 71 autor.

Odvojenom grupnom izložbom natjecateljskog karaktera pod nazivom 'Aquamarine Selection' predstavljeno je četrnaest suvremenih hrvatskih ilustratora.

Autorski je tim želio istaknuti isprepletanje i istodobnost različitih umjetničkih opusa prikazanih u različitim kontekstima i iz različitih perspektiva.

Time je naglašena pluralnost tradicija i stalno otvorena umjetnička granica povijest/sadašnjost, dok se izložbom suvremene ilustracije želi prikazati sposobnost propitivanja i pomicanja granica, te razvijanja i obogaćivanja vlastitog i nacionalnog ilustratorskog opusa.
 
Arhivska građa za izložbe skenirana je iz više od pet stotina (uz nekoliko tisuća pregledanih i obrađenih) knjiga a rezultat je arhiv hrvatske ilustracije za djecu, snimljen i skeniran, interpretacijski obrađen i dopunjen nizom analitičkih tekstova okupljenih u katalogu Hrvatske kao zemlje-gosta.

Dizajnersko rješenje hrvatskog postava dobilo je posebne pohvale predsjednika Fiere Duccia Campagnolia, koji je obilazeći izložbene prostore izrazio veliko zadovoljstvo njegovim izgledom i koncepcijom.

"Riječ je o prekrasnoj izložbi koja kroz temu vode slavi izvanrednu ljepotu naše prirode i more koje spaja naše dvije zemlje", kazao je Campagnoli na otvorenju.
 
Otvorenje sajma i hrvatsko predstavljanje privuklo je odmah na početku dana brojne istaknute goste iz političkog i kulturnog života Bologne, te posjetitelje i novinare iz raznih zemalja svijeta, koji su vrlo zainteresirano obilazili izložene ilustracije i dječje knjige naših nakladnika.


www.skole.hr