2015-04-08 10:34:00

Sirovo mlijeko - da ili ne?

Analiza provedena od strane istraživača Centra Johns Hopkins utvrdila je da postoje značajni rizici od pijenja sirovog (nepasteriziranog) kravljeg mlijeka. Potrošači sirovog mlijeka imali su gotovo 100 puta veću vjerojatnost za bolesti uzrokovane hranom od potrošača pasteriziranog mlijeka.

Naime, znanstvenici su utvrdili da sirovo mlijeko uzrokuje više od polovice bolesti povezanih s hranom, iako se procjenjuje da samo 3,5 % populacije Sjedinjenih Američkih Država troši sirovo mlijeko. Na temelju nalaza, znanstvenici žele upozoriti na opasnosti od potrošnje sirovog mlijeka, dok s druge strane neki tvrde da je zdravije i boljeg okusa od pasteriziranog mlijeka. Ipak, znanstvenici napominju da su istraživali rizike pijenja sirovog mlijeka, a ne njegove koristi te da bi trebalo provesti daljnja istraživanja da se utvrde koristi od njega.

"Rizici od konzumiranja sirovog mlijeka u nekim slučajevima mogu imati ozbiljne posljedice, što je potvrđeno u znanstvenoj literaturi. Na temelju naših saznanja, možemo upozoriti na potrošnju sirovog mlijeka, posebno među ranjivom populacijom kao što su starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnice i djeca", kaže koautorica studije Cissy Li.

Više informacija o studiji može se pronaći na:

http://esciencenews.com/articles/2015/03/25/drinking.raw.milk.dramatically.increases.risk.foodborne.illness.analysis.finds http://www.jhsph.edu/research/centers-and-institutes/johns-hopkins-center-for-a-livable-future/research/clf_publications/pub_rep_desc/Literature-Review-Risks-Benefits-Consuming-Raw-Pasteurized-Cow-Milk.html.

 

Članak je preuzet s portala Biologija.com.hr.


www.skole.hr