2015-04-10 11:14:40

"Radoznali prsti" za širu inkluziju djece s oštećenjima vida

Taktilne slikovnice prozor su u literarni svijet mašte za svu djecu s oštećenjima vida, a u Gradskoj knjižnici Knjižnica grada Zagreba od četvrtka se može pogledati izložba 'Radoznali prsti', koja donosi izbor iz ponajboljih slovenskih taktilnih slikovnica studenata Pedagoških fakulteta u Kopru i Mariboru.

Slikovnice su nastale pod stručnim vodstvom mentorica i tiflopedagoginja Aksinje Kermauner, Janje Plazar i Jerneje Herzog, a izložba je dio šireg projekta "Knjižnica širom otvorenih vrata" za društvenu integraciju djece sa smetnjama u razvoju i mlade s invaliditetom koji Knjižnice grada Zagreba (KGZ) provode već više od sedam godina.

Taktilne slikovnice imaju reljefne ilustracije a tekst je otisnut crnim tiskom i Braillovom abecedom. Osim što slijepoj i slabovidnoj djeci omogućuju dodir sa sadržajima koji im inače ne bi bili dostupni, taktilne slikovnice utječu na razvoj njihove auditivne, vizualne i taktilne percepcije, pobuđuju u djeci radoznalost i interes za svijet oko sebe, te im omogućuju širu inkluziju u odgojno-obrazovni proces.

Njihova je vrijednost utoliko veća što omogućuju upotrebu istog materijala u radu sa svakim djetetom, pa tako i onim koje ima oštećenje vida.

"Takvih je slikovnica u Hrvatskoj premalo, gotovo da ih ni nema, a zapravo bi svaka knjižnica trebala imati barem po jednu i to ne samo zbog slijepih, nego i zbog videće populacije koja bi se tako senzibilizirala za potrebe onih koji ne vide", upozorila je voditeljica projekta i koordinatorica Odjela Hela Čičko.

U nas se taktilne slikovnice mogu naći u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, no ona ih ne producira već samo čuva, dok se u dječjim odjelima Knjižnica grada Zagreba zasad mogu naći tek taktilne slikovnice koje izdaje Hrvatski savez slijepih koje su, međutim, izrađene linijskim, a ne punim reljefom.

"To znači da je njihov tekst otisnut samo crnim reljefom, pa ih slijepa i slabovidna djeca ne mogu čitati", pojasnila je Čičko.

U Hrvatskoj takve slikovnice još jedino, i to za vlastite potrebe, proizvodi Osnovna škola Pećine u Rijeci, koja ima jedan razred slijepe i slabovidne djece.

Upravo su oni ti koji su povezali Hrvatsku s međunarodnom organizacijom Typhlo & Tactus koja brine o tome da taktilna slikovnica postane jeftinija za proizvodnju, bolja i kvalitetnija, te da nađe svoj put do slijepih i slabovidnih, napomenula je Čičko.

S tom su se organizacijom povezale i Knjižnice Grada Zagreba, te su njihove slikovnice predstavljale Hrvatsku na već dva natjecanja, dodala je.

Presjek ponajboljih slovenskih taktilnih slikovnica izložen na Odjelu za djecu i mladež knjižnice na Starčevićevu trgu tijekom idućih će se mjesec dana, do 7. svibnja 2015. godine, moći razgledati i opipati, iako se nažalost slikovnice neće moći posuditi.


www.skole.hr