2008-04-21 00:00:00

20. proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske

Dvadeseto, jubilarno godišnje stručno usavršavanje i razmjena iskustava školskih knjižničara RH, s gostima iz Slovenije, Italije, Nizozemske i Hong Konga.

Proljetna škola školskih knjižničara, po prvi put održana u Crikvenici, davne 1988.g., osmišljena kao godišnje okupljanje, stručno usavršavanje i razmjena iskustava i postignuća školskih knjižničara RH, ove je godine održana od 2. – 5. travnja u Opatiji s glavnom temom: Suradnja u informacijskom društvu – s obzirom na potrebe školskoga knjižničarstva. I dok se u Crikvenici okupljalo 50-tak knjižničara, broj je sudionika s godinama rastao, te se ove jubilarne godine popeo na 500 knjižničara.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, uz suorganizaciju Hrvatske udruge školskih knjižničara, Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Prve hrvatske sušačke gimnazije, opatijskih škola te uz potporu Gradske knjižnice «Viktor Car Emin» Opatija, poglavarstva Grada Opatije te brojnih knjižničara Primorsko-goranske županije, trodnevni je stručni program obuhvatio niz plenarnih izlaganja, radionica, prezentacija i okrugli stol.
Međunarodnu dimenziju skupu dali su gosti, Majda Steinbuch, viša savjetnica Zavoda za školstvo Republike Slovenije, Helen Boelens, predstavnica Međunarodne udruge školskih knjižničara, Luisa Marquart, predsjednica talijanske udruge školskih knjižničara te Zvjezdana Dukić, knjižničarka iz Hong Konga.

Na svečanom otvaranju skupa knjižničarima su se obratili zamjenik gradonačelnika Opatije, Lucijan Kos, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije, Jasna Blažević, savjetnik za školstvo pri Uredu državne uprave Primorsko-goranske županije, Slobodan Hlača, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović te viša savjetnica za školske knjižnice Biserka Šušnjić. Na proteklih 20 godina Škole podsjetila je ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije, Judita Franko, a svečanost su, plesnim koreografijama uljepšali članovi skupine «Ri-dance». Domjenak nakon otvaranja u cijelosti je nastao kao rezultat projekta koji je pokrenut iz školske knjižnice Ugostiteljske škole Opatija, te je od restauracije starih kuharica prerastao u suradnju s privatnim sektorom i stvaranjem opatijskog gastronomskog brenda – sladoleda s tartufima i knjižničarske torte.

Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Primorsko-goranske županije odnosno voditeljice Ivana Vladilo za srednje i Korina Udina za osnovne škole bile su domaćini ovoga skupa koji se vratio u Primorsko-goransku županiju upravo zbog uspomene na začetnicu ovoga okupljanja, školsku knjižničarku Prve hrvatske sušačke gimnazije, Višnju Šeta, na čije smo počivalište položili cvijeće, a u čiji je spomen Hrvatska udruga školskih knjižničara ustanovila i godišnju nagradu istaknutim školskim knjižničarima, promicateljima struke, koja je ove godine dodijeljena Jadranki Lasić-Lazić, Dinki Kovačević, Jasmini Lovrinčević, Ruži Jozić i Korini Udini.

Posljednjeg dana skupa, putnom radionicom Liburnijskim gradovima, sudionici skupa upoznali su i opatijsko zaleđe, Mošćenice, Veprinac i Kastav.

Svi materijali sa stručnog skupa objavljeni su na UDK 02 Repozitoriju - Hrvatskoj mreži školskih knjižničara.


www.skole.hr