2015-05-22 09:42:24

12 mladih fotografa iz Hrvatske na Međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice

Ovogodišnja 43. međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice bila je posvećena temi „Svjetlost“. Na natječaj u 2015. godini prijavile su se 1644 škole / organizacije iz 71 zemlje s ukupno 21.380 radova, od čega ukupno 1.411 fotografija.

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Priređuje se u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidica koju su njemački nacisti ubili 1942. godine te na svu ostalu djecu stradalu u ratovima.

Izložba se u Češkoj Republici redovito održava od kasnih 60-ih godina 20. stoljeća.
Nakon 1972. godine natječaj je postao međunarodni i stekao popularnost širom svijeta uz sudjelovanje, svake godine, tisuća djece iz preko 70 zemalja sa svih kontinenata.

Organizatori sa zadovoljstvom ističu da se izložba navodi u renomiranom časopisu Dječja umjetnost Međunarodne zaklade za dječju umjetnost (International Child Art Foundation – ICAF), sa sjedištem u Washingtonu, kao jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste, uz izložbe u Izraelu, Francuskoj, Irskoj i SAD-u.

Odlukom međunarodnoga ocjenjivačkog tijela u izložbu su uvršteni radovi Matka Meštrovića (16 godina) iz Bjelovara, Petra Čvagića (15 god.) iz Valpova i Marte Skorić (12 god.) iz Šibenika. Matko Meštrović i Petar Čvagić osvojili su medalju „Ruža Lidica“, najviše priznanje koje se dodjeljuje na izložbi, a Marta Skorić priznanje / diplomu.

Hrvatski fotosavez je na natječaj prijavio kolekciju fotografija mladih nastalih u fotoradionicama koje je priredio u proteklom razdoblju u Šibeniku, Rovinju, Istri, Međimurju, Vinkovcima i Lonjskom polju.

Na izložbi u Lidicama fotografijama je zastupljeno još devetero mladih autora iz Hrvatske koji su osvojili priznanje / diplomu:

Ana Marija Kuntić (15 god.), Ema Sabljak (11 god.), Luna Šiletić (11 god.) i Fran Vidaković (15 god.) iz Foto video kluba „35mm“ Križ; Stela Radek (13 god.), Katarina Šafarić (13 god.) i Tena Šafarić (12 god.) iz OŠ I. G. Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, Pleškovec, Lopatinec; Marija Milošević (14 god.) i Petra Popović (13 god.) iz Fotokluba Valpovo.

Popis sudionika izložbe s njihovim fotografijama možete pronaći na adresi http://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/foreign/#c14.

Više informacija o izložbi pogledajte na adresi http://www.mdvv-lidice.cz/en/current/.


www.skole.hr