2015-05-25 13:05:16

Hrabri i dobri div Veli Jože u Motovunu

Najpoznatija motovunska legenda jest ona o divu Veli Jože. Ona govori o divu koji je napunio tristo godina, čiji je vanjski izgled toliko zastrašujući da izgleda poput zvijeri.  Ali iza te snažne pojave krije se dobroćudno biće koje je uvijek vrijedno i marljivo radilo i pomagalo Motovunjanima. Zbog svađe napušta Motovun i gubi mu se svaki trag. 

Veli Jože i dan danas živi u istarskoj zemlji. Živi u planini, na njivama i pokraj potoka. Kopa i ore, sije i sadi. Tako je u istoimenom romanu Velog Jožu predstavio Vladimir Nazor, a koje će se još legende i narodne priče otkriti, saznat ćemo na 2. festivalu Veli Jože koji se 5. i 6. lipnja održava u Motovunu!

Organizatori festivala su Općina Motovun, TZ Motovun i turistička agencija Illustris - travel d.o.o. a u realizaciji samog projekta uključeno je više od 70 raznih udruga, institucija, ugostitelja i sajmaša iz cijele Hrvatske.

Drugo izdanje festivala, kroz dvodnevni program, donosi premijeru kratkometražnog filma Veli Jože, predstave, 2D projekcije, izložbe, priče i pjesme, srednjovjekovna uprizorenja, sajam starih zanata, nastupe uličnih izvođača i izvođača renesansne glazbe,  noći literature, oslikavanje zidova, izradu skulptura od slame.

Festival Veli Jože usmjeren je na stvaranje slike Motovuna kao destinacije svjetskih divova. Razvijanjem teme Veli Jože organizatori nastoje pridonijeti očuvanju zavičajnih vrijednosti i tradicijske kulture. Na taj način njeguju najveće vrijednosti istarskog zavičajnog identiteta, te grade zajednički zavičajni identitet.

Mislite da svijet bajki i divova ne postoji? Posjetite Motovun i zakoračite u čudesnu dimenziju u kojoj vladaju divovi, s Velim Jožem kao najpoznatijim!

 

Detaljan program festivala nalazi se u privitku vijesti.


www.skole.hr