2015-07-07 08:49:00

Održan deveti susret "Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva"

Deveti susret "Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva" održan je u sklopu programa "Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika", od 30. lipnja do 4. srpnja 2015. u Motovunu.

Prikazano je sedam animiranih, igranih i dokumentarnih filmova i TV-reportaža koje su snimili učenici osnovnih škola ili članovi filmskih klubova, a među njima i Krug smrti, animirani, FKFV Zaprešić, Slikovnice, dokumentarni, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Roda Malena, dokumentarni, Videodružina OŠ Vladimir Nazor, Slavonski Brod, Bumerang dobrote u 6a, igrani, Filmska skupina OŠ Strahoninec, Cvit s Baldekina, dokumentarni, Međunarodni dječji festival Šibenik, Dobitak ili gubitak, TV-reportaža, Udruga Hodači po žici, Zagreb i Ja znam svoj cilj, TV-reportaža, Filmska družina ZAG OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb.

Projekt "Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva" pokrenut je 2007. godine na inicijativu i po zamisli novinara Duška Popovića, a u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske mreže zdravih gradova te uz potporu Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije i Fonda Zdravi grad Poreč. Tokom godinama u projekt, koji je dodatno obogaćen održavanjem Dječjeg filmskog kampa sa sudjelovanjem djece iz cijele Hrvatske te posebno učenika iz Istre, su se uključivali i Društva Naša djeca iz Motovuna i Poreča i, od samoga početka, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba. Prvi susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održan je 13. srpnja 2007. godine, u sklopu 14. ljetne škole unapređenja zdravlja u Motovunu. Isti je program dječjih filmova prikazan 27. srpnja 2007. godine na Motovun Film Festivalu. Temeljna je zamisao projekta bila prezentacija dječjih filmova s javnozdravstvenom tematikom sudionicima Ljetne škole unapređenja zdravlja i razmjena mišljenja i stavova između javnozdravstvenih eksperata i učenika osnovnih škola i njihovih voditelja, autora filmova koji govore o javnozdravstvenim temama.

Idućih sedam susreta "Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva" održano je na 15. do 21. ljetnoj školi unapređenja zdravlja u Motovunu, 2008., 2009. i 2010. godine, odnosno u Poreču 2011., 2012. i 2013. te u Grožnjanu 2014. godine kao i na Sajmovima zdravlja u Vinkovcima od 2008. do 2011. godine. Filmovi su prikazivani u brojnim prilikama na javnozdravstvenim manifestacijama i sadržajima, a nekoliko filmova iz ovoga projekta odabrano je za prikazivanje na svim poslijediplomskim studijima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Iako ponekad nisu niti svjesni njihove ozbiljnosti i složenosti, učenici od deset do četrnaest godina itekako prepoznaju prave javnozdravstvene teme i progovaraju o njima filmskim jezikom koji je jasan i prihvatljiv, što dokazuju i činjenice o korištenju nekih od ovih filmova u fakultetskoj nastavi, na raznim predavanjima i tribinama te u javnozdravstvenim akcijama.


www.skole.hr