2015-07-31 08:30:18

Literatura mundi: Festival svjetske književnosti 2015.

I ove godine u Zagrebu se održava Festival svjetske književnosti, treći po redu. Od 3. do 11. rujna 2015. program Festivala odvijat će se na tri lokacije u Zagrebu – u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Studiju Moderne galerije Josip Račić. Otprilike pedesetak programskih događanja bit će, uz književne, likovne i glazbene sadržaje, posvećeno i stripu i filmskoj umjetnosti.

Programom ovogodišnjega Festivala predstavit će se preko 50 priznatih domaćih i stranih autora iz više od 15 zemalja kao što su Sofi Oksanen, Péter Esterházy, Etgar Keret, Clemens Meyer, Filip David, Andrej E. Skubic, Maša Kolanović, Nedeljko Dragić, Julya Rabinowich, Ognjen Spahić, Reinhard Kleist, Neven Orhel, Julio Radilović Jules, Diego Marani, Andrej Nikolaidis, Tomislav Zajec, Helena Klakočar, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković i brojni drugi.

Ove godine Festival će se održati u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, otvorenom još u svibnju, te će stoga osobita pozornost biti posvećena francuskim autorima od kojih će na Festivalu gostovati neka od najistaknutijih imena suvremene francuske književnosti – David Foenkinos, Jean Mattern, Etienne Davodeau i Emmanuelle Pagano.

Festival će se i ovaj put održati u organizaciji svojega utemeljitelja, nakladničke kuće Fraktura, u suradnji sa slovenskim međunarodnim književnim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cúirt, uz potporu programa Europske unije Kreativna Europa, a kao dio projekta Sharing the Wor(l)d, te dodatnu potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, Francuskoga instituta, europske mreže za promicanje književnosti i knjiga Traduki, Talijanskoga kulturnog instituta, Veleposlanstva Finske, Veleposlanstva Izraela, Austrijskoga kulturnog foruma, Goethe-Instituta Zagreb i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.

 

Vijest je preuzeta sa stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu


www.skole.hr