2015-08-31 10:29:45

Nekonferencija knjižničara "Bicikliranje za knjižnice"

Ovogodišnja, peta po redu nekonferencija Bicikliranje za knjižnice – Cycling for libraries održat će se od 1. do 10. listopada 2015. godine, obuhvatit će 600 kilometara dugu rutu od norveških fjordova u Oslu, preko zapadne švedske obale, do danskoga Aarhusa.

U sklopu desetodnevne biciklijade stotinjak knjižničara i ljubitelja knjige iz cijeloga svijeta posjetit će više od tridesetak knjižnica i sudjelovati na konferenciji Next library koja započinje otvorenjem nove knjižnice Dokk1 u Aarhusu.

Program Cycling for libraries organizira Međunarodna udruga za zagovaranje knjižnica – International Association for Library Advocacy, a podupire ga i krovna svjetska knjižničarska udruga, Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), kao i cjelokupna europska i svjetska knjižničarska zajednica.

Nekoferenciji Bicikliranje za knjižnice pridružiti će se, ne prvi puta, hrvatski knjižničari Marija Šimunović iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Vesna Stričević-Šolić iz Knjižnica grada Zagreba, Maruška Nardelli iz Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu i Karlo Galinec iz Knjižnice „Fran Galović“ u Koprivnici.

Nekonferencija se održava redovito jedanput godišnje od 2011. godine. Svaka ruta ima zadane dnevne teme, kao i moderatore. Svrha je ovoga mobilnoga skupa promidžba knjižnica, jačanje međunarodne suradnje knjižničara i razmjena ideja o strateškim pitanjima iz područja knjižničarstva. Inovativnim oblikovanjem stručnog skupa gube se granice između predavača i slušatelja te svi postaju aktivni i ravnopravni sudionici rasprava čime se pruža mogućnost neformalnog i kreativnog učenja.

…zajedničko putovanje pruža mogućnost za slobodan, kreativan razgovor i suradnju s knjižničarima iz različitih sredina, različitih zemalja i iz različitih strukovnih praksi. A, u ovom slučaju, međunarodna suradnja nije samo simbolična. Tijekom dugoga, napornog putovanja, često po vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima, stvaraju se čvrste prijateljske i strukovne veze. Knjižničari putuju zajedno, spavaju i žive zajedno, pomažu jedni drugima, smiju se i plaču zajedno, svakodnevno dijele nedaće i veselja, pedaliraju danima po prašnjavim putovima, prometnim ulicama, velikim gradovima i selima, upoznaju nove krajeve, knjižnice i stječu nova iskustva…

(Vesna Stričević-Šolić, sudionica nekonferencije Bicikliranje za knjižnice)

Cjeloviti osvrt Vesne Stričević-Šolić o nekonferenciji Bicikliranje za knjižnice.

 

Članak i fotografija rute preneseni su s internetskih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.


www.skole.hr