2015-09-25 10:24:50

Bijela noć: noćni obilazak Zagreba u ritmu umjetnosti

Koncerti, ples, izložbe, performansi, svjetlosne i zvučne instalacije, inozemni i domaći suvremeni umjetnici zauzet će 26. rujna zagrebačke javne prostore i u okviru Bijele noći, od 16 sati do 4 sata ujutro, građanima ponuditi besplatan 'obilazak grada u ritmu umjetnosti'. 

Besana, neprospavana noć kulturna je manifestacija koja se proteklih desetak godina održava u Francuskoj i u gradovima diljem svijeta, a u Zagrebu će obilježiti završetak Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj i poklapa se s Danom otvorenog trga.

Nakon Pariza koji je 2002. započeo s tim događanjem, a potom i brojnih drugih gradova koji su ga preuzeli, drago mi je što će Zagreb prvi put ugostiti Bijelu noć i što će suvremena umjetnost, street art i digitalna umjetnost zauzeti javne površine i skrivena mjesta, rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj, Michele Boccoz u utorak na konferencija za novinare. To će građanima omogućiti doživljaj vlastitoga grada u novom svjetlu, dodala je, istaknuvši kako građane "očekuje nezaboravna večer".

Pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić Bijelu noć naziva "festivalom u festivalu". "Sve ono što smo napravili u proteklih pet mjeseci sada će biti sublimirano na manifestaciji koja će trajati skoro od sumraka do zore", rekla je.

Među brojnim događanjima na desetak lokacija, u okviru Bijele noći otvorit će se izložba "Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta", koja predstavlja povijest ulične umjetnosti i radove mnogih istaknutih umjetnika s tog područja, Isaaca Cordala, Zevsa, Slinkachua, Rona Englisha, Shepharda Faireya i druge. Ta je izložba u Parizu privukla više od 100 tisuća posjetitelja.

Izložbu će otvoriti Etien'ovo djelo Anamorphosis, a publici će biti zanimljive brojne interaktivne, zvučne i svjetlosne instalacije koje će tijekom svoga trajanja prirediti.

Ivica Buljan, ravnatelj drame zagrebačkog HNK predstavio je program Dana otvorenog trga, manifestacije koja se prošle godine već s uspjehom održala na Trgu maršala Tita, nastojeći publici ponuditi, napomenuo je, sinergiju raznih institucija koje djeluju na tom trgu i usmjeriti je na jedinstven potencijal različitih događaja.

Odlična je podudarnost da se ove godine naša manifestacija poklapa s Bijelom noći, a to bi mogao biti i smjer za ubuduće, ustvrdio je Buljan.

Na Trgu će se, među ostalim, održati baletne, operne i dramske izvedbe, Lado će ugostiti svjetlosno zvučnu instalaciju Oliviera Claussa koju će vokalno pratiti. Ispred Muzičke akademije nastupit će Zagrebačka filharmonija, a MUO će prirediti izložbu grafika iz Kabineta Luja XIV.

Diljem grada izložit će se radovi njemačkog umjetnika Jana Vormanna koji će šarenim LEGO kockicama upotpuniti ruševne i oštećene zidove i pukotine zagrebačkih fasada.

Na Gradecu i u Klovićevim dvorima održavat će se festival Device art, kao dio inicijative Na Gornjem Gradu, koji donosi robotičke performanse, a posjetitelji će u toj noći moći posjetiti i izložbu "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić" u Muzeju suvremene umjetnosti.

Kao najveću pouku iz proteklih pet mjeseci organizacije festivala, njegova izbornica s hrvatske strane Alemka Lisinski izdvaja što se pokazalo da sve kulturne institucije, ali i državne, gradske i lokalne vlasti mogu biti producenti i to smatra velikim plusom za organizaciju i suradnju profesionalaca na budućim projektima.

Više informacija dostupno je na http://rendez-vous.hr/


www.skole.hr