2015-10-19 13:45:59

Živa knjižnica - ne sudi knjige po koricama

"Živa knjižnica - ne sudi knjige po koricama" događanje je koje će se održati u srijedu, 21. listopada, u vremenu od 16 do 20 sati, u prostoru Narodne čitaonice, na adresi Korzo 24 u Rijeci.

Događanje koje organizira Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter organizira se s ciljem upoznavanja građana Rijeke s pripadnicima različitih manjinskih skupina kroz zanimljivu i inovativnu metodu žive knjižnice.

Živa knjižnica prvi je put organizirana u Danskoj 2000. godine. Ovu metodu, koja se pokazala iznimno efikasnom, pogotovo kod mlade populacije, preuzele su različite organizacije, uključujući i Vijeće Europe, te je do sada održana u 70 zemalja diljem svijeta. Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i "posuđuju" knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su nesvakidašnje životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Naime, u živoj knjižnici, knjige su pripadnici ranjivih skupina, a čitatelji mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o problemima s kojima se susreću. Knjige i čitatelji ulaze u međusobni dijalog koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicima određenih skupina i iz prve ruke čuju što znači "biti u koži onog drugog".

Na policama riječke žive knjižnice naći će se petnaest pripadnika različitih skupina, poput seksualnih manjina, osoba s invaliditetom, socijalno ugroženih osoba te migranti i izbjeglice. Čitatelji mogu postati svi oni koji su spremni suočiti se s vlastitim predrasudama te upoznati ljude s kojima možda nikad nisu imali priliku pričati. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da dođu u Narodnu čitaonicu, u srijedu 21. listopada te provedu vrijeme čitajući neke nove zanimljive priče.

Živa knjižnica u Učeničkom domu Podmurvice

U četvrtak, 15. listopada, u Učeničkom domu Podmurvice održana je živa knjižnica zatvorenog tipa, namijenjena učenicima koji borave u domu. Ovom prilikom, učenici u dobi od 15 do 19 godina imali su priliku razgovarati s različitim pripadnicima manjinskih skupina te na taj način, iz prve ruke, čuti nešto više o problemima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

U živoj knjižnici učenici su bili čitatelji, a pripadnici i pripadnice ranjivih skupina bili su knjige. Učenici su dobili priliku da određeno vrijeme provedu u razgovoru s knjigama: da čuju njihove životne priče, da im postavljaju pitanja, ali i da odgovaraju na pitanja koja su „knjige“ postavljale njima.

U knjižnici je sudjelovalo pedesetak učenika te devet pripadnika manjinskih skupina, među kojima su bile osobe s invaliditetom, socijalno ugrožene osobe te pripadnici i pripadnice seksualnih manjina.


www.skole.hr