2015-10-19 17:43:39

Besplatni programi kompanije Microsoft za nastavnike 21. stoljeća

U tijeku su prijave na dva edukacijska programa kompanije Microsoft koji nastavnicima i učiteljima pružaju mogućnost da izraze svoju inovativnost, pomognu u uvođenju i organizaciji novih modela učenja putem korištenja Microsoft tehnologija, a sve kako bi u što većoj mjeri pripremili učenike za život i rad u 21. stoljeću.

Za online natječaj MIXathon Challenge 2015-2016 koji je dio „Microsoft in Education“ globalne inicijative osmišljene kako bi se povezali učitelji te im se omogućilo stvaranje kroz bolju i intenzivniju suradnju, mogu se prijaviti učitelji i nastavnici iz 32 zemlje Srednje i Istočne Europe do 31. prosinca 2015. Za sudjelovanje je potrebno napraviti 15 minutno interaktivno predavanje na temu po vlastitom izboru koristeći Office Mix, putem kojeg se prezentacije mogu pretvoriti u interaktivna online predavanja, a nakon selekcije iz svake će zemlje biti odabran jedan učitelj koji će onda  predstavljati svoju zemlju na regionalnom događaju.

S druge strane u Hrvatskoj se drugu godinu za redom održava Microsoft Innovative Educator, program koji je kreiran kako bi se prepoznali učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola koji učinkovito koriste moderne tehnologije te unaprijedile njihove kompetencije u nastavi. Za sudjelovanje potrebno prezentirati jedno od vlastitih predavanja i obrazložiti elemente inovativnosti, a moguće je prijaviti se do 31. listopada 2015.  U okviru programa, tijekom godine dana učitelji i nastavnici će imati priliku sudjelovati na raznim edukativnim događanjima, komunicirati s kolegama iz cijelog svijeta te dijeliti mišljenja o obrazovanju.

Lidija Kralj, profesorica matematike i informatike iz Osnovne škole Veliki Bukovec i voditeljica projekta „Sigurniji internet za djecu“ prošle je godine dobila priznanje Microsoft Innovative Educator i ujedno je uvrštena među pet europskih najinovativnijih učitelja te je sudjelovala na konferenciji kompanije Microsoft E2 Global Educator Exchange u Redmondu u SAD-u.

„Program Microsoft Innovative Educator je jedinstvena platforma koja mi je pružila priliku za stručno usavršavanje kao i mogućnost povezivanja s nastavnicima i učiteljima iz cijelog svijeta, s kojima sam razmijenila znanja, iskustva i spoznaje te zajednički osmislila obrazovne projekte za poboljšanje kvalitete nastave. Upravo zato sam i ove godine uključena u program. Obrazovanje 21. stoljeća trebalo bi pružiti svoj djeci priliku za digitalno opismenjavanje kako bi se pripremili za buduću svakodnevnu upotrebu tehnologije i cjeloživotno obrazovanje“, izjavila je Lidija Kralj te pozvala da se što više učitelja uključi u ovaj program. 

Programi nadilaze tradicionalnu softversku edukaciju te omogućavaju sudionicima da premoste jaz između brzine razvoja tehnologije i primjene u nastavi. Taj jaz je prisutan u hrvatskim školama s obzirom da prema istraživanju računalne i informacijske pismenosti Međunarodnog udruženja za vrednovanje obrazovnih postignuća, manje od 10% hrvatskih učitelja na nastavi koristi interaktivne digitalne materijale za učenje, a jedno računalo u prosjeku koristi čak 26 učenika.

„21. stoljeće nije samo stoljeće tehnologije, nego i vremenski period u kojem svjedočimo nevjerojatno brzom globalnom razvoju po svim područjima ljudskog djelovanja. Radi toga je ključno da tehnološko obrazovanje starta sa samim početkom formalnog obrazovanja. Promjene u sustavu hrvatskog obrazovanja su neizbježne, a bez nastavnika i učitelja ih nije, niti će ih biti moguće provesti. Zato uz pomoć pravih alata, tehnologija i vještina moramo osposobiti nastavnike i učitelje u pripremi budućih generacija za globalno tržište rada 21. stoljeća. Ovi programi ciljaju upoznati učitelje i nastavnike s novim mogućnostima koje će im pomoći u nastavi i prenošenju vještina i znanja novim naraštajima“, izjavio je Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska.

Više informacija o prijavi na:

Microsoft Innovative Educator program   https://www.educatornetwork.com/Sites/Educators/Expert/HowToApply - mogućnost prikjučivanja; serija EduCast webinara za dobivanje svih potrebnih informacija namijenjenih profesionalnom razvoju i poboljšanju procesa nastave MIXathon Challenge 2015-2016 http://www.MIXathon.org, a zainteresirani se mogu pridružiti i Microsoft MIXathon Challenge! Facebook stranici te se tako povezati s vršnjacima diljem srednjoistočne Europe i razmjenjivati ​​ideje

www.skole.hr