2015-11-24 16:47:16

Nagrađene predstave na 6. Lutkokazu

Šesta međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz ugostit će od 25. do 28. studenog u Osijeku lutkare iz Slovačke, Slovenije i Srbije, uz neizostavne domaćine - studente Umjetničke akademije u Osijeku. I ove godine Lutkokaz, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku ima za svakoga ponešto - predstave za male i velike gledatelje te radionice za buduće lutkare, i ulaz na sve je besplatan.

Ovogodišnji festival otvara Kazalište mladih Novi Sad s predstavom "Kako je otkriveno letenje", između ostaloga, nagrađenom za animaciju na ovogodišnjem PIF-u. U predstavi namijenjenoj školarcima i svima koji se tako osjećaju jednoj dugokljunoj i dugomislećoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao, koja ju je od tog trenutka svakodnevno intrigirala. Bila je to misao o letenju.

Od gostujućih predstava, tu su brze i duhovite "Ginjolske varijacije", studenata lutkarstva Kazališne akademije u Bratislavi te "Priča na gumbe" Lutkarskog kazališta Zapik iz Ljubljane, duhovita, zabavna i nagrađivana predstava za sve starije od četiri godine u kojoj cirkuski gumbi plešu po štriku i gutaju mačeve, nacrtani dječak pokušava puštati zmaja...

Od domaćih predstava publika će moći uživati u "Kumi Smrt", koja otvara pitanje: "Ima li života prije smrti?" i "Ni'ko kao ja" intimnom i emocionalnom susretu animatora i lutke javanke, potom zanimljivom spoju pokreta i animacije u predstavi "O Tolstoju i lavovima i pustim otocima" te duhovitoj i dirljivoj priči za malene o prevladavanju strahova "Mjesečina".   

Čast da zatvori ovogodišnji Lutkokaz dobila je predstava "Duga", prva predstava Umjetničke akademije u Osijeku koja je ušla u konkurenciju PIF-a, odmah osvojivši nekoliko nagrada. Predstava, nastala po motivima novele Dinka Šimunovića govori o nepristajanju na kompromise i zakone primitivne okoline.

Uz predstave, u sklopu Lutkokaza će se održati pet radionica međunarodnih lutkarskih stručnjaka Pavela Uhera, Andreja Pachingera, Elene Lindtnerove, Eve Farkašove i Jelene Sitar Cvetko.  

Ovogodišnji Lutkokaz posvećen je Zvonku Festiniju koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu kao redatelj, dugogodišnji čelnik hrvatske UNIMA-e, predsjednik Umjetničkog savjeta PIF-a, selektor brojnih festivala, predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i motor pokretač lutkarskih događanja. Umjetnička akademija zahvalit će mu se programom "Zvonko Festini - suradnik i prijatelj".

U nastavku je moguće vidjeti raspored predstava i događanja:

SRIJEDA, 25. studenoga

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

18 sati – OTVARANJE - Kako je otkriveno letenje, Kazalište mladih Novi Sad (Srbija)

 

ČETVRTAK, 26. studenoga

UAOS

17.30 "Kuma Smrt", UAOS

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

19 sati – Ginjolske varijacije, Lutkarski odsjek VŠMU (Slovačka)

20.30 sati – Ni'ko kao ja, UAOS

           

PETAK, 27. studenoga

UAOS

12.00 sati – prezentacija radionice Predmeti u ulogama i odnosima

Barutana

17.30 sati – O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, UAOS

UAOS

18.30 sati – Priča na gumbe, Lutkarsko kazalište Zapik, Ljubljana (Slovenija) 

19.15 sati – Mjesečina, UAOS

20.00 sati – „Zvonko Festini – suradnik i prijatelj“

           

SUBOTA, 28. studenoga

UAOS

9-12 sati - PREZENTACIJA RADIONICA

Barutana

20.00 sati – Duga, UAOS

21.30-23.00 sata – TSK (Tamburaši slavonske krvi) – koncert


www.skole.hr