2015-12-22 10:56:06

Nastava filmske umjetnosti u kinu „Tuškanac“

U zagrebačkom kinu „Tuškanac“ tijekom zimskih školskih praznika, od 4. do 9. siječnja 2016. godine, održava se nastava filmske umjetnosti u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Pozvani su svi srednjoškolci zainteresirani za film. 

Nastava filmske umjetnosti izvannastavna je aktivnost koja se odvija svake zime u kinu „Tuškanac“, a namjera joj je ponuditi nužna filmološka znanja i poticati razvoj filmske pismenosti kod srednjoškolaca, populacije koja je danas vjerojatno najaktivniji konzument filmske umjetnosti.

Tijekom pet nastavnih dana unutar ciklusa školskih praznika, učenici imaju priliku na kino platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom manje poznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost i odgojnu vrijednost, značaj za filmsku povijest te zrelost srednjoškolskih učenika, a kako bi stekli što bolji uvid u bogatstvo filmske umjetnosti te načinili odmak od filmova kakve inače gledaju i na kakve su navikli.

Ovogodišnji filmovi na programu su: Ne pričamo o vama nego o djeci (Luka Rukavina, 2015.), Čudesna sudbina Amelie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001.), Neki to vole vruće (Billy Wilder, 1959.), Djeca raja (Majid Majidi, 1997.) i Edward Škaroruki (Tim Burton, 1990.)

Nakon projekcije svakog filma, slijedi zajednička analiza i interpretacija uz stručno vodstvo nositeljica aktivnosti, Ane Đordić, profesorice filmske umjetnosti i hrvatskog jezika i književnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu, i Jelene Modrić, docentice montaže na Akademiji dramske umjetnosti.

Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je prijaviti se na adresu hselec@gmail.com (Hrvoje Selec, stručni suradnik za revijske programe HFS-a) do petka, 25. prosinca 2015. godine. Također, iako je program namijenjen prvenstveno učenicima, mogu se prijaviti i nastavnici i profesori koji su zainteresirani za metodiku poučavanja o filmskoj umjetnosti i uvođenje filmskih sadržaja u svoje kurikulume.

 

Tekst je prenesen s internetskih stranica http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=68132.


www.skole.hr