2016-01-14 14:41:46

Znanost je u Zagrebu

U sklopu projekta Znanost je u Zagrebu će se 16. i 17. siječnja održati četiri zabavno-edukativne radionice iz tri znanstvena područja. Znanost je u Zagrebu je projekt namijenjen mladoj populaciji zainteresiranoj za znanstvene teme.

Dan

Vrijeme

Lokacija

Radionica

16. siječnja

10:00 – 12:00 h

Zelena akcija, Frankopanska 1

“Kemija u pokusima i povijesti”

16. siječnja

12:00 – 14:00 h

Zelena akcija, Frankopanska 1

“Svemir – posljednja granica”

17. siječnja

10:00 – 12:00 h

Zelena akcija, Frankopanska 1

“Sunčev sustav”

17. siječnja

12:00 – 14:00 h

Zelena akcija, Frankopanska 1

“Matematika oko nas”

Prijave se odvijaju putem obrasca, a niže se može pročitati sadržaj pojedinačnih radionica i kakvom su uzrastu namijenjene. Za radionice se prijavljuje pojedinačno. Prisustvovanje svim radionicama je besplatno. Prijave traju do 15. siječnja do 12:00 h. U slučaju da prijavljenih bude više od predviđenih kapaciteta, prednost dobivaju oni koji su se ranije prijavili.

“Kemija u pokusima i povijesti”

Opis radionice:

Kemijska ravnoteža – „Equilibrium materiae“: U prvom segmentu dotaknut će se pojma kemijske ravnoteže – često apstraktnog dijela gradiva kemije, ali napose važnog i dalekosežnog kad je u pitanju objašnjavanje kemijskih procesa. Vezano uz temu izvest će se dva pokusa – sve boje mangana i plava boca.

Šarena vatra – „Laetus ignis“: U drugom segmentu osvrnut će se na reakcije koje su vizualno zanimljive i spadaju pod „ne pokušavati kod kuće“ žanr. Tu se gradivo može povezati s kemijskim pojmovima – struktura atoma, energetske razine u atomu, kemijske promjene i slično. Temu će pratiti pokusi – bojanje plamena i paljenje novčanica.

Mini predavanje: „Marie Curie“: U trećem segmentu održat će se predavanje o znanstvenici za koju bi se moglo reći da je jedina dobro poznata žena u akademskom svijetu znanosti iz područja kemije.

Izvođači: Ozana Mišura, Tea Ostojić, studentice kemije i volonteri

Uzrast: 11-13 godina

Broj polaznika: 15

“Svemir – posljednja granica”

Opis radionice: Svemir je nezamislivo ogroman, milijarda galaksija i još više zvijezda… Jeste li se ikada zapitali kako se u tako velikom svemiru mjere udaljenosti? Koji sve objekti postoje u svemiru, koje sile vladaju? Na ovoj radionici uvest će vas u čudesni svijet astrofizike, potražit će se egzoplanete ali i naučiti nešto o našem planetarnom sustavu. Pogledat će se unazad dokle pogled seže, vidjeti koliko daleko vidimo i što bi bila konačna granica onoga što možemo vidjeti. Zajedno sa studentima Prirodoslovno matematičke udruge studenata otići će se na putovanje u prošlost, do posljednje granice svemira…

Izvođač radionice: Monika Herceg, studentica fizike i volonteri

Uzrast: 12-16 godina

Broj polaznika: 15

“Sunčev sustav”

Opis radionice: Jeste li ikad razmišljali o tome zašto je Sunce žuto? Ili zašto je toliko vruće? Kako to da postoji Sunčev sustav i kako se to točno ipak okrećemo, kako je rekao veliki Galileo? Svi koji dođu na radionicu zaradit će svoje bombone s domišljatim odgovorima na kvizu i naučiti nešto novo o Svemiru.

Izvođač radionice: Ana-Marija Kožuljević, Nika Jurlin, studentice fizike

Uzrast: 12-15 godina

Broj polaznika: 15

“Matematika oko nas”

Opis radionice:

Kartaški trikovi: Cilj je naučiti sudionike jednostavni kartaški trik koji je vrlo lako izvesti i bez razumijevanja matematičke teorije. Jednostavnost i znatiželja ponukat će neke sudionike da istražuju pozadinu tog trika te uz adekvatnu pomoć izvođača trika/mentora moći će shvatiti i ponešto o teoriji brojeva.

Geometrija u prirodi i arhitekturi: Geometrija je lijepa i geometrijski uzorci i razne pravilnosti se javljaju posvuda u prirodi. Djeca će vidjeti primjere, naučiti prepoznavati i konstruirati neke jednostavnije geometrijske uzorke. Također, kroz povijest se može primijetiti korištenje različitih simetrija pri dizajnu i gradnji određenih povijesnih građevina. Djeca će saznati najpoznatije primjere te vidjeti sami kako se pristupalo tim dizajnima.

Crtanje paraboličkih krivulja: Na početku samo upoznavanje s pojmom paraboličke krivulje, a zatim pokazivanje sudioniku da može sam nacrtati bilo koju paraboličku krivulju služeći se samo olovkom i ravnalom. Interaktivna radionica u kojoj će djeca naučiti te potom sami nacrtati krivulju po želji.

Matematički miks: U ovoj će se radionici djeca upoznati s nekolicinom manjih matematičkih “trikova” koji su zabavni i jednostavni za shvatiti te potom ih izvesti. Između ostalih bit će igra u kojoj se može unaprijed znati zbroj 5 brojeva od kojih sudionik sam bira 3 broja, dvije iz teorije igre gdje će se djeci pobliže objasniti kako nastaju logičke igre i koja je pozadina iza njih samih.

Izvođači radionice: Miroslav Maglov, student matematike i volonteri

Uzrast: 10-15 godina

Broj polaznika: 6

 

Vijest je prenesena s internetskih stranica Udruge Primus.


www.skole.hr