2016-02-23 10:24:35

Mjesec hrvatskoga jezika - od 21. veljače do 17. ožujka 2016. godine

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i ove, 2016. godine, obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji je započeo u nedjelju, 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Iz Instituta podsjećaju da je Hrvatski sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka, a, kako dodaju,  "Mjesec hrvatskoga jezika zaokružuje priču o materinskome hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta".

"Ovom priredbom želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Danas je življi nego ikad, slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije", ističe se u priopćenju.

Iz Instituta također najavljuju da će Mjesec hrvatskoga jezika obilježiti nizom događanja, predavanjima, predstavljanjem jezikoslovnih izdanja: Pojmovnik kamenoga doba, Početno pisanje na hrvatskome jeziku, Hrvatski pravopis i dr. te medijskim prezentacijama.

U ponedjeljak, 22. veljače, od 15 do 16 sati, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su internetski razgovor uživo (live chat) o hrvatskome jeziku i njegovim dijalektima. Na jezična pitanja dijalektalne ili opće naravi odgovarao je ravnatelj Instituta dr. Željko Jozić.

Dubrovačke knjižnice organiziraju niz predavanja o hrvatskome jeziku na kojima sudjeluju i institutski znanstvenici dr. Ivana Oraić Rabušić, dr. Željko Jozić i dr. Ivana Lovrić Jović.

U Čakovcu će se Mjesec hrvatskoga jezika obilježiti brojnim predavanjima u organizaciji čakovečke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Također, 1. ožujka Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Večernjim listom i listom Radost ponovno će otvoriti nacionalni natječaj "Biramo najljepši hrvatski rukopis".

U ožujku će biti objavljen i poseban prilog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Večernjem listu, posvećen Mjesecu hrvatskoga jezika: Hrvatski, jezik naših majki i naše djece.

Vrijedi istaknuti da u tjednu od 14. do 17. ožujka Institut otvara svoja vrata svim posjetiteljima kako bi se pobliže upoznali s djelatnošću i znanstvenim dostignućima njegovih znanstvenika.


www.skole.hr