2016-02-24 09:55:02

Znanstveno-popularizacijska predavanja o gravitacijskim valovima

U četvrtak, 25. veljače 2016. godine u Zagrebu će se održati dva znanstveno-popularizacijska predavanja o gravitacijskim valovima, jedno u organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog društva u sklopu ciklusa znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom "Priroda uživo", te drugo u organizaciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Detaljnije informacije donosimo u nastavku.

Gravitacijski valovi - mreškanje prostorvremena

U organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog društva, 25. veljače u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb), dr. sc. Vibor Jelić održat će predavanje pod nazivom „Gravitacijski valovi - mreškanje prostorvremena“.

Sažetak

Krajem prošle godine znanstvenici eksperimenta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) prvi su put izravno detektirali gravitacijske valove, odnosno mreškanje prostorvremena opisanog Einsteinovom općom teorijom relativnosti. Rezultati te detekcije objavljeni su 11. veljače 2016. godine. Po važnosti, ovo je jedno od najvećih otkrića u današnjoj fizici, koje će otvoriti potpuno novi pogled na svemir. Svi koji žele znati više o ovom otkriću, pozivaju se na predavanje koje će, između ostalog, obuhvatiti kratki povijesni presjek istraživanja gravitacijskih valova, mehanizme njihovoga nastanka, izazove detekcije i revoluciju istraživanja svemira koja je upravo počela.

Više informacija o ciklusu "Priroda uživo" te io predavaču može se pronaći na adresi http://www.hpd.hr/.

Otkriće gravitacijskih valova – potpis kozmičkih monstruma

U četvrtak, 25. veljače 2016. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu (Savska cesta 18), doc. dr. sc. Davor Horvatić održat će znanstveno-popularizacijsko predavanje za građanstvo na temu: Otkriće gravitacijskih valova – potpis kozmičkih monstruma.

Na predavanju će sudionici imati priliku saznati kako je došlo do prvog izravnog detektiranja gravitacijskih valova i sa kakvom tehnologijom je to učinjeno, te kakvi se to dramatični procesi odigravaju u dalekom svemiru i kakve su perspektive istraživanja u ovoj novoj grani astrofizike. Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja na dan predavanja.


www.skole.hr