2016-04-04 11:16:50

Od 256 učenika proglašeno dvanaest veličanstvenih mladih tehničara Hrvatske

U uzbudljivom finalu proglašeni su najbolji od najboljih na 58. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske u 12 područja natjecanja. Cilj je natjecanja rano otkrivanje talentiranih učenika i kontinuirani rad na njihovoj afirmaciji. Ove je godine na natjecanju sudjelovalo 7 683 učenika u školskim/klupskim i županijskim prednatjecanjima, dok se u finalu, u Primoštenu, natjecalo 256 najboljih učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola.

Dvanaest prvoplasiranih na 58. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske:

Maja Profeta, 6. razred (raz.), OŠ Sveti Križ Začretje, Sv. Križ Začretje za maketarstvo i modelarstvo

Karlo Piškorić, 6. raz., OŠ Vladimir Nazor, Križevci, graditeljstvo

Nikolina Novak, 7. raz., OŠ Štrigova, Štrigova, obrada materijala

Marko Perišić, 7. raz., OŠ Vjekoslava Paraća, Solin, strojarske konstrukcije

Zvonimir Haramustek, 8. raz., OŠ Miroslava Krleže, Čepin, elektronika

Josip Rojtinić, 8. raz., OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina, elektrotehnika

Josip Smetiško,  6. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, robotika

Sven Palac, 7. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, automatika

Marie Kinkela, 8. raz., OŠ Vladimir Gortan, Rijeka, fotografija

Marina Hajdarović, 7. raz., OŠ Jure Kaštelana, Zagreb, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina

Josip Capan, 7. raz., OŠ Tenja, Tenja, orijentacija i komunikacija

Grgur Premec, 7. raz., I. OŠ Dugave, Zagreb, robotsko spašavanje žrtve

Pisana provjera znanja od 2 školska sata donosila je 30% bodova, dok je izrada praktičnog rada u trajanju od 12 školskih sati donosila najviše, točnije 50% od ukupnog broja bodova. Posebna je vrijednost natjecanja mogućnost natjecatelja da svoje radove predstave pred komisijom u trajanju do pet minuta čime se potiče razvoj komunikacijskih vještina učenika što je donosilo 20% od ukupnoga broja bodova.

Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom, koordinatni stol. Konstruirali su i programirali robota koji spašava „žrtvu“ i orijentirali se u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi su fotografi istraživali i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagrađuje 12 prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Organizatori natjecanja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.


www.skole.hr