2016-11-15 12:58:09

Web detektivi stigli u osnovne škole

Osnovna škola Dora Pejačević u Našicama, prva je u nizu slavonskih škola u kojoj je ovaj tjedan krenuo projekt Web detektivi, pokrenut od strane nevladine udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u partnerstvu s tvrtkom Microsoft Hrvatska i u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske županije.

Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe Interneta i društvenih mreža, te doprinijeti općoj sigurnosti djece, kao korisnika Interneta, podizanjem razine pristojne internetske komunikacije te educiranjem djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju Interneta.

Idućih pet tjedana održavat će se radionice u kojima će sudjelovati ukupno 100 djece osnovnih škola iz pet županija – Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. U svakoj od pet škola, održat će se po dvije radionice, a teme će biti Obrazovanje o Internetu i pravilima korištenja Interneta te Kako postupiti u slučaju neprimjerenog sadržaja na Internetu.

Službena diploma i iskaznica

Po završetku radionica svaki će sudionik dobiti službenu diplomu i iskaznicu Web detektiva, kako bi temeljem jedinstvenog koda s iskaznice mogao prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog obrasca i time ispuniti svoju detektivsku zadaću.

Kod planiranja i pripreme projekta Web detektivi koristili su se podaci i analize podataka uzetih iz tijela, ustanova i organizacija civilnog, ali i vlasti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, o utjecaju Interneta na djecu.

Istraživanje Centra za sigurniji Internet

Centar za sigurniji Internet je prošle godine proveo istraživanje koje je obuhvatilo oko 7000 sudionika u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Istraživanje je pokazalo kako je 12 posto učenika navelo da je barem jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52 posto navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na Internetu. Kako bi se povećala razina znanja i svijesti u vezi eventualne zlouporabe korištenja suvremenih tehnologija, Web detektivi u skorijoj budućnosti planiraju doći i u ostale hrvatske županije.
 
Škole u kojima će se radionice održati:
Prvi tjedan 8.11.2016. Osnovna škola Dore Pejačević u Našicama
Drugi tjedan 15.11.2016. Osnovna škola Ivana Mažuranića u Vinkovcima
Treći tjedan 24.11.2016. Osnovna škola Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu
Četvrti tjedan 1.12.2016. Osnovna škola Eugena Kumičića u Slatini
Peti tjedan 08.12.2016. Osnovna škola Dobriše Cesarića u Požegi

 

Vijest je preuzeta s Klinfo.hr.


www.skole.hr