2008-04-29 00:00:00

P201: Neočekivano ostvarenje autor: Herman Linda Chaka, OŠ Kreativan razvoj    Bio jednom dječak Ivan. San mu je bio: biti novinar u školskim novinama. Bio je zavidan svim učenicima koji su pisali za školske novine.
    Jednog sasvim običnog dana Ivan je promatrao djecu koja su radila u uredništvu školskih novina. Na satu hrvatskoga jezika profesorica mu je rekla da je napisao dobar sastavak za zadaću i da je dobio priliku postati novinar. Ivan se sjetio kako mu je oko toga rada pomogla sestrina prijateljica. Odlučio je šutjeti o tome. Cijelu noć je razmišljao.
    Roditelji su organizirali proslavu u njegovu čast. Pozvao je cijeli razred. Mama je napravila tortu na kat, tata je uredio čitavu kuću i napuhao balone. Ivan je postavio na stol grickalice i sokove. Odjednom je kuća bila puna djece. Uz glazbu zabava je potrajala tri sata, svi su otišli kućama siti i umorni.
    Sutradan je Ivan imao zadatak istražiti na internetu o Uskrsu. No, pažnju mu je odvukla priča o dječaku koji je tragično završio na pustom otoku. Napisao je članak koji je profesorica pohvalila, no nije napisao zadanu temu. Oprošten mu je neposluh, ali to više ne smije učiniti.
    Nakon škole trebao je nadoknaditi zadatak, no nije se mogao koncentrirati. Polako je shvaćao da nije lako biti novinar. Pronašao je na internetu kako lakše učiti matematiku. Ponosno je uredništvu pokazao svoj rad. Većini djece se svidjelo što je napisao pa mu je profesorica oprostila.
    Ivan je s roditeljima došao u školu na razgovor. Ponijeli su laptop. Profesorica im je rekla kako je Ivan talentiran, ali uvijek piše o pogrešnim temama. Roditelji su obećali kako će ga oni podsjećati o zadanim temama i kako su mu kupili laptop. Mislili su da će tako lakše pisati.
Trebao je pisati o zanimljivim mjestima gdje provesti ljetne praznike. Kada je sjeo za računalo, Ivan je točno znao o čemu pisati. Pronašao je na internetu razne druge stvari i raspisao se. Došao je u školu sa hrpom papira. Profesorica je bila zadovoljna radom, ali ponovo je promašio temu. Nije znala što učiniti s njime.
    Ivan je cijelu noć mislio o tome kako pisati o ispravnoj temi. Bojao se da je uprskao kao novinar. Shvatio je da nije trebao biti zavidan drugim učenicima. Sutradan je profesorica osmislila rješenje. Ivan će dobiti vlastite novine. To ga je usrećilo jer je znao da sada može pisati o čemu želi. Od tada su svakog mjeseca u školi izlazile i Ivanove novine.

www.skole.hr