2016-12-08 12:10:05

Nakon stoljeća istraživanja potvrđeno je postojanje ove bizarne morske sluzi

Prošlo je više od stoljeća od kada su znanstvenici imenovali morsko stvorenje po mitskom “lađaru mrtvih”, ali konačno prvo zabilježeno viđenje nakon 1899. može i potvrditi postojanje vrste. Obavijeno oblakom sluzi, ovo neobično stvorenje hrani se filtriranjem hranjivih čestica kroz vlastitu prozirnu membranu, a već se godinama susreće u prirodi, ali do sada nitko nije prepoznao o čemu je riječ.

Imenovana Bathochordaeus Charon, po zloglasnom Haronu – liku iz grčke mitologije koji je prevozio duše mrtvih kroz podzemlje – vrstu je prvi otkrio biolog Carl Chun sa Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj prije više od  jednog stoljeća.

Narednih je godina zabilježeno nekoliko mogućih viđenja, ali do sada znanstvenici svoju prvu definitivnu evidenciju morske sluzi pronalaze u vodama Monterey Baya na obali Kalifornije. “Nismo imali pojma dok nismo pomnije pogledali uzorak, da smo zapravo našli B. Charon, vrstu koja je prvi put opisana prije više od stotinu godina”, rekao je Rob Sherlock iz Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).

Prepoznavanje malene morske životinje nije jednostavan zadatak, a nakon opisivanja B. Charon 1899. znanstvenici su počeli sumnjati u postojanje iste jer dijeli mnoge sličnosti s Bathochordaeus stygius.

Bathochordaeus stygius, otkrivena 1936. godine izgleda toliko slično vrsti B. Charon da su se za prošlog stoljeća znanstvenici pitali jesu li zapravo te dvije vrste, jedno te ista vrsta.

Nije pomoglo kada je Chun originalne primjerke B. Charon izgubio i znanstvenici nisu imali čvrste dokaze za postojanje vrste bitno drugačije od Bathochordaeus stygius. “Jedan je poznati stručnjak za plivajuće plaštenjake (Larvacea) čak predlagao kombiniranje ta dva imena,” kaže Sherlock.

Srećom, kada je tim iz MBARI poslao daljinski upravljano vozilo u Monterey Bay, znanstvenici su bili u mogućnosti uloviti živi primjerak i potvrditi Chunov opis iz 1899. godine. Tim je daljnjim proučavanjem ulovljenog primjerka u mogućnosti razjasniti nejasnoće nastale u nekoliko prethodnih zapažanja. B. Charon vrsta je plivajućih plaštenjaka – slobodno plutajućih stvorenja koja se obično protežu ne duže od 1 cm, isključujući rep. Primjerak koji su pronašli Sherlock i njegov tim dugačak je nevjerojatnih 9 cm. Hrane se proizvodeći svojevrsnu ovojnicu od sluzi koja poput mreže hvata sitne čestice hrane dok stvorenje pluta oceanom. Osim toga, znanstvenici imaju malo saznanja o tome kako ta stvorenja žive, razmnožavaju se i stare.

“Na mnogo načina puno više znamo o Mjesecu nego o životu u oceanu”, Sherlock kaže u priopćenju za MBARI.

 

Vijest i fotografija preneseni su s internetskih stranica geek.hr.


www.skole.hr