2017-02-17 09:56:05

Studije umanjuju utjecaj klimatskih promjena na živi svijet

Znanstvene bi studije trebale prikazivati stvarno stanje u okolišu, no činjenica je kako je za istraživanje globalnih pojava kao što su klimatske promjene i njihov utjecaj na živi svijet, potrebno vrijeme, novac i brojni znanstvenici. Nažalost, u znanosti svega od navedenog nedostaje. U nastavku teksta otkriveno je kako su znanstvenici otkrili propuste u istraživanjima klimatskim promjena.

Docent James Watson sa School of Earth and Environmental Sciences i Wildlife Conservation Society pri Sveučilištu Queensland proučio je 130 radova koji su obrađivali problematiku negativnog utjecaja klimatskih promjena na ugrožene životinje, posebice sisavce i ptice. Prema podacima koje omogućava IUCN-ova Crvena lista ugroženih vrsta, na popisu „vrsta ugroženih klimatskim promjenama i vremenskim prilikama" nalazi se tek 7 % sisavaca i 4 % ptica koje su pokazale negativne reakcije na klimatske promjene.

Jedan je od primjera nedavno objavljeno istraživanje u kojem su znanstvenici zaključili kako je napravljen velik previd u popisu IUCN-a. Kako se sva pažnja usmjeravala na već ugrožene životinje, u potpunosti su se zapostavile ostale životinje, poput žirafa. U sjeni svojih ugroženih susjeda, žirafe su neprimjetno završile na popisu ugroženih vrsta, iako se pravovremenim mjerama to moglo zaustaviti.

„Rezultati su našeg istraživanja pokazali kako je vjerojatno oko polovice ugroženih vrsta sisavaca (od 873 vrsta) i 23 % ugroženih vrsta ptica (od 1272 vrsta) već negativno reagiralo na klimatske promjene", navodi Watson. Dodaje kako je očigledno kako su dosadašnje studije iznimno umanjile utjecaj klimatskih promjena na sisavce i ptice. Također, za vrste koje su same po sebi vrlo slabo istražene, niti ne postoje informacije o utjecaju klimatskih promjena na njih. „Potrebno je unaprijediti metode procjene utjecaja klimatskih promjena na sve vrste", zaključuje Watson u radu objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

„Klimatske promjene više nisu prijetnja iz budućnosti." Upozorenja stižu sa svih strana pa je tako krajem 2016. godine WWF u svom Izvještaju o stanju planeta upozorio kako bi do kraja desetljeća moglo nestati i do 67 % životinjskog i biljnog svijeta. Neke su se vrste uspjele prilagoditi novonastalim uvjetima, no činjenica je kako je potrebno vrijeme za te prilagodbe, koje vrste često nemaju.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Biologija.com.hr.


www.skole.hr