2008-05-02 00:00:00

Ugasite televiziju na sedam dana!
Zabrana gledanja televizije je za svakoga od nas vjerojatno jedna od najtežih kazni. U većini domova uključena televizija predstavlja samo pozadinsku buku, djeci dadilju, odraslima animatora i ubojicu dosade bez koje je nemoguće opstati.

Ipak, pokušajmo preispitati ulogu televizije, u koje svrhe koristimo televiziju i na koji način to činimo.

Američka međunarodna neprofitna udruga TV-Free, osnovana 1994. godine potakla je inicijativu isključivanja televizije na sedam dana u cilju podizanja svjesnosti o štetnim i pretjeranim utjecajima gledanja televizije. Tih je sedam dana proglašeno Međunarodnim tjednom bez televizije (26.04. – 02.05.).

U Americi je provedeno istraživanje o navikama gledanja televizije iz kojeg možemo izdvojiti neke zanimljive činjenice:

Dijete godišnje pogleda prosječno 20 000 reklama u trajanju od 30 sekundi. Roditelji provedu 38.5 minuta tjedno na suvisao razgovor sa svojom djecom Dijete prosječno gleda televiziju 1,680 minuta tjedno 50 posto djece u dobi od 6-17 godina imaju televizor u svojoj sobi Kako to možete učiniti?

Jednostavno ugasite televiziju i isključite ju iz struje na 7 dana, te se upustite u širok spektar nadomjesnih aktivnosti.

Gledanje televizije je pasivna neaktivnost koja često ljude odvlači od zdravijih i produktivnijih aktivnosti.  To je prilika da ponovo otkrijete široku paletu aktivnosti koje postoje kada se odlijepite od sjedalačkog, pojednostavljenog, slikovitog i komercijalnog svijeta televizije. Gašenje televizije na sedam dana pomaže spoznaji da život bez televizije nije tortura, već može biti jako zabavan.

U sedam dana bez televizije možete puno naučiti o svojim televizijskim navikama te ćete najvjerojatnije postati kritičniji gledatelji, kada i ako odlučite ponovo gledati televiziju.
Odluka o ne gledanju televizije na sedam dana je dobrovoljna i trebala bi biti zabavna.

Predlažemo nekoliko aktivnosti kojima možete zamijeniti vrijeme provedeno u sjedećem položaju ispred televizije:

Prilika da naučite svirati neki od muzičkih instrumenata Posjetite knjižnicu, posudite knjigu Bavite se sezonskim sportovima Slušajte radio Posjetite ZOO Slikajte, obojite zidove u stanu Isplanirajte obiteljski izlet ili roštiljadu Igrajte se sa svojim kućnim ljubimcem Upišite se na tečaj plesa Naučite kuhati Posadite cvijeće, povrće ili voće Pregledajte ormare i donirajte staru odjeću siromašnima Počnite pisati dnevnik Obiđite muzej Igrajte društvene igre

www.skole.hr