2017-09-14 12:44:18

Kampanja „Zaustavimo nasilje zajedno“

#Reci nama! - 0800 606 606 - Zaustavimo nasilje zajedno! naziv je kampanje za podizanje svijesti o besplatnom i anonimnom telefonu za roditelje i djecu u slučaju nasilja na internetu, koju provodi Centar za sigurniji Internet s partnerima. 

Cilj je kampanje podići razinu svijesti građana o nasilju među mladima te educirati djecu, mlade i roditelje o uslugama telefona za pomoć i podršku i načinima prijave neprihvatljivog sadržaja. 

U istraživanju koje je 2015. godine proveo Filozofski fakultet u Osijeku u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, navodi se da radnim danima djeca i mladi na internetu provode u prosjeku oko 5 sati, a vikendom 6 sati te najčešće pristupaju internetu preko mobilnih telefona (84 %). Također je otkriveno nedovoljno pouzdanje djece u roditelje i učitelje u slučaju nasilja na internetu i da su se djeca o svojim online problemima više obraćali prijateljima nego roditeljima. 

Savjetodavna linija Centra za sigurniji Internet dostupna je na razini cijele Hrvatske, a savjete i pomoć pružaju stručni suradnici – psiholozi. Stručni suradnici Savjetodavne linije obučeni su primjenjivati visoke standarde u radu prilikom primanja poziva.

Usluge koje se pružaju u okviru Savjetodavne linije Centra za sigurniji Internet: emocionalna podrška, psihosocijalna podrška i informativna podrška koje su dostupne djeci, mladima, roditeljima, nastavnicima i stručnim djelatnicima. Savjetodavna linija pruža stručnu pomoć i podršku za sva pitanja vezano uz sigurno korištenje interneta i zaštitu djece i mladih na internetu. 

Koji su znakovi izloženosti nasilju putem interneta? Žrtve vršnjačkog nasilja putem interneta najčešće imaju sljedeće simptome: prestanak korištenja tehnoloških uređaja, izbjegavanje uobičajenih aktivnosti, škole, prijatelja i grupnih okupljanja, nagle promjene raspoloženja, povučenost te izbjegavanje razgovora o svojim aktivnostima na internetu i društvenim mrežama, nesanica i gubitak apetita. 

Među ostalim aktivnostima, tijekom trajanja kampanje na stranicama Centra za sigurniji Internet moći će se pročitati edukativni stručni članci na tematike Internet ovisnosti, digitalnog roditeljstva, vršnjačkog nasilja putem interneta i funkcioniranja same Helpline linije te će također kampanja biti aktivna i na društvenim mrežama. S obzirom na veliku količinu informacija, mogućnosti i opasnosti koje Internet nosi sa sobom, nemoguće je odjednom odgovoriti na sva pitanja i nedoumice koje se mogu pojaviti. Upravo zbog toga postoji telefonska linija 0800 606 606 na kojoj su stručnjaci s bogatim iskustvom u radu s djecom i mladima uvijek spremni ponuditi pomoć i podršku.

Kampanja #recinama 0800 606 606 trajat će sljedeća dva mjeseca u cilju povećanja vidljivosti usluge besplatnog telefona za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu, ali usluge besplatnog telefona ostaju aktivne svakog radnog dana od 8 do 20 sati i nakon završetka kampanje.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.
 


www.skole.hr