2008-05-14 00:00:00

Indigo djeca - djeca novoga doba

Pojam Indigo djeca je relativno nov pojam koji se sve češće koristi za opisivanje posebne vrste djece koja svojim jedinstvenim karakterom i produhovljenošću već u najranijoj dobi zbunjuju roditelje, odgajatelje i nastavnike. Utvrđeno je da je svaki čovjek okružen svojom aurom koja se sastoji od boja iz duginog spektra. Indigo djeca ime su dobila prema boji njihove aure u kojoj prevladava ljubičasta odnosno indigo boja.

Ta boja je simbol za  čeonu čakru, koja se još naziva trećim okom, a predstavlja centar za intuiciju i psihičke sposobnosti.

Još su Indijanci prepoznavali posebnu vrstu djece koju su nazivali Djecom Sunca, dok neki drugi autori koriste pojam Milenijska djeca, Djeca novog sna i slično, ali u novijoj literaturi se najviše spominje pojam Indigo djeca pa ćemo ovdje zadržati taj naziv.

Pod pojmom Indigo djeca govorimo o djeci koja su iznimno produhovljena, ali to ne znači da mogu izvoditi čuda, materijalizirati ili fizički mijenjati stvari. To su izrazito inteligentna i kreativna djeca, ali sklona buntovništvu prema autoritetu. Često im je dijagnosticiran hiperaktivni poremećaj i pomanjkanje koncentracije i pažnje (ADHD).

U osnovi se radi o smirenoj ali izrazito emotivnoj djeci koja imaju problema u ostvarivanju socijalnih kontakata.

Postoje dvije krajnosti u koje Indigo djeca zadiru:

Jedan dio djece se „isključuje“ zbog pretjerane izloženosti podražajima. Traže samoću, tišinu, mir. Lutaju između „stvarnog“ i „nestvarnog“, djeluju nezainteresirano, nesigurno, izrazito su privrženi roditeljima. Mogu biti sklona različitim alergijskim oboljenjima, problemima dišnog sustava itd.

Drugi dio djece nesvjesno prihvaća sve podražaje koji ga hiperstimuliraju što rezultira ubrzanim govorom, ubrzanim reakcijama i ponašanjem, tvrdoglavošću, prkošenjem, stalnim traženjem pažnje, sklonost neobuzdanim izljevima bijesa, ljutnje i sveukupno ponašanjem koje često biva okarakterizirano kao hiperaktivni poremećaj i pomanjkanje koncentracije i pažnje (ADHD).

Danas na svijetu postoji oko 15 do 20 milijuna Indigo djece svrstanih u pet generacija. Prve četiri generacije su se razvijale od pedesetih godina 20. stoljeća pa sve do novog milenija kada se pojavila peta generacija kod koje je izražena osjećajnost i povučenost, pa čak i sklonost autizmu. Sukladno tome osnovane su institucije koje prihvaćaju Indigo djecu i pronalaze načine kako im pomoći u prilagodbi. Najčešće se za to koriste terapije bojom i glazbom budući da su to izrazito darovita djeca kojoj treba pomoć pri izražavanju.


www.skole.hr