2017-11-16 09:45:30

CARNetu i Srcu dodijeljene Povelje Republike Hrvatske

Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNet i Sveučilišnom računskom centru (Srce) Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene su danas Povelje Republike Hrvatske.

CARNetu je Povelja dodijeljena za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju u Republici Hrvatskoj.

Povelja Republike Hrvatske dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske.

Povelju je u ime CARNeta primio ravnatelj Goran Kezunović, a u ime Srca ravnatelj dr.sc. Zoran Bekić.

Ideja o stvaranju zajedničke nacionalne računalno-komunikacijske infrastrukture i uvođenja interneta u Republici Hrvatskoj pokrenuta je 1991. godine u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srce). Dana, 3. listopada 1991. godine, osnovano je koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže.

Na taj dan, u ratnom okruženju, održan je prvi sastanak Odbora za Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu – CARNet. Odbor je imenovao tadašnji ministar znanosti, tehnologije i informatike prof. dr. Ante Čović, a cilj mu je bio organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu. Također, posebno treba istaknuti aktivnu potporu Odboru tadašnjeg zamjenika ministra, a kasnije i ministra prof. dr. sc. Branka Jerena.

Poseban doprinos razvoju Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet svakako je dao Sveučilišni računski centar (Srce) Sveučilišta u Zagrebu. Djelatnici i suradnici Srca aktivno su podupirali izgradnju i održavanje mreže CARNet, uspostavu ustanove CARNet kao i razvoj brojnih naprednih usluga i servisa za krajnje korisnike CARNeta.

U prvim godinama, uz izgradnju računalno-komunikacijske mreže prema svim akademskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, ostvarena su dva važna iskoraka: uspostava prve internetske veze Hrvatske prema svijetu, 17. studenoga 1992. godine, čime je započelo doba interneta u Republici Hrvatskoj i tri mjeseca kasnije, 27. ožujka 1993. godine registracija i početak rada nacionalne vršne internetske domene .hr. U to ratno vrijeme, CARNet mreža aktivno je prenosila informacije o ratnim zbivanjima u RH i na taj način probijala medijsku blokadu u kojoj se mlada država našla.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet danas svojim korisnicima omogućava više od 70 usluga, a sve s ciljem unaprjeđenja osnovnog i srednjeg školstva, visoke naobrazbe i znanosti te rada i života učenika, nastavnika, studenata, suradnika, profesora i znanstvenika primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije, upoznavanjem s njezinim mogućnostima i pomaganjem pri njezinoj uporabi.

Svečano obilježavanje 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj održat će se ovaj petak, 17. studenoga 2017. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s početkom u 19 sati. 


www.skole.hr