2008-05-23 00:00:00

Oprez na suncu
Iako je koža u muškaraca deblja i otpornija nego u žena, razorno i štetno djelovanje UV zraka podjednako je opasno i za jedne i za druge.
Koža ne zahtijeva hidrataciju samo ljeti, kada je sunce može znatno isušiti, nego i tijekom cijele godine zbog različitih vanjskih štetnih utjecaja i ubrzanog načina života.

Već s prvim danima proljeća, kada se počinje povećati broj sunčanih sati, pa sve do početka jeseni, potrebno je doskočiti štetnom djelovanju sunčevih zraka te koži pružiti redovitu i odgovarajuću njegu. Štetne UV zrake oštećuju stanice kože i uzrokuju pucanje DNA molekule. Ako je izlaganje suncu dugotrajno, tada je otežana i regeneracija kože pa ona sve više slabi te postoji rizik od trajnih posljedica, pa čak i raka kože.

Suncu smo izloženi veći dio godine, a njegovo štetno djelovanje osobito je pogubno za one koji dosta vremena provode na otvorenom. Nekim je ljudima posao vezan uz rad na otvorenom, a također ima i dosta zaljubljenika u sportove i fizičke aktivnosti koje se izvode vani na suncu. Spomenimo samo penjanje po stijenama, biciklizam, planinarenje, alpinizam i sl.

Riješenje ovog problema donosi adekvatna zaštita pa možemo reći da bi svi oni koji se tijekom cijele godine izlažu vanjskim utjecajima, svakako trebali uza sebe uvijek imati proizvode kojima se adekvatno mogu zaštiti od štetnog djelovanja sunca.

www.skole.hr