2008-05-27 00:00:00

Neviđene slike s Marsa
Stigle su prve snimke letjelice Phoenix s Marsa. Nakon gotovo devet mjeseci i 690 milijuna prijeđenih kilometara, 26.05. u 1.53 Phoenix se spustio na sjeverni pol Crvenog planeta.
Fotografije prikazuju široke ravnice sjeverne polarne regije Marsa. Ravni krajobraz prekriven je šljunkom i pokazuje višekutne raspukline, što je uzorak uočljiv na polarnim visinama Marsa i primjećen na terenima s 'permafrostom' - stalno zaleđenim tlom, na Zemlji. Za višekutne raspukline se vjeruje da su rezultat sezonskog smrzavanja i otapanja površinskog leda, navodi NASA u opisu snimaka s Phoenixa.

Brzinom od 20.500 kilometara na sat Phoenix je prošao kroz atmosferu i sletio na Mars sjevernije od bilo koje dosadašnje misije. Riječ je o mjestu za koje se pretpostavlja da ispod površine krije ledom bogati "permafrost" - stalno zaleđeno tlo.

Phoenix je opremljen za analizu vode koja je zamrznuta u permafrostu, za provjeru postojanja ugljikovih spojeva koji su važan preduvjet života, i za praćenje vremenskih uvjeta u polarnoj regiji Marsa.

Misija Phoenixa trebala bi trajati tri mjeseca. Njegov je zadatak analizirati tlo i led Marsove artičke tundre, u potrazi za znakovima prošlog ili sadašnjeg života. Letjelica je opremljena robotiziranom rukom koja može iskopati led ili uzorke tla i analizirati ih u potrazi za dokazom da je organski život nekada postojao ili da još postoji na Crvenom planetu.

Od 11 ranijih pokušaja spuštanja na Mars, koje su provele različite zemlje, samo ih je pet uspjelo.

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Hrvatske radiotelevizije.

www.skole.hr