2018-02-01 13:06:15

Državni stručni skup Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

Državni stručni skup Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti od 29. siječnja do 1. veljače 2018. godine održava se u Dubrovniku povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, vjeronauka, etike, hrvatskog i stranih jezika, sociologije, filozofije i psihologije, a u radu skupa sudjeluju i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Stručni skup pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust Yad Vashemom iz Izraela te muzejom i dokumentacijskim centrom Mémorial de la Shoah iz Francuske.

Voditeljica skupa viša savjetnica Loranda Miletić iz Agencije za odgoj i obrazovanje istaknula je kako je riječ o petnaestom stručnom skupu zaredom, otkad je 2003. godine u Ministarstvu prosvjete i obrazovanja donesena odluka da se u hrvatskim školama i obrazovnim institucijama obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.

"Tada se počelo raditi na promociji poučavanja o holokaustu u hrvatskim školama. Skup nije primarno namijenjen povjesničarima, koji sudjeluju u velikom broju, nego i nastavnicima drugih predmeta kroz koje se može interdisciplinarno poučavati i učiti o holokaustu. Paralelno s tim stručnim usavršavanjem razvijali smo suradnju s međunarodnim organizacijama pa tako danas naši nastavnici imaju mogućnost stručnog usavršavanja u inozemstvu, od jednotjednih edukacija u Yad Vashemu u Izraelu i Mémorial de la Shoa u Parizu, četiri stipendije Veleposlanstva SAD-a za posjet Muzeju holokausta u Washingtonu te institucijama koje proučavaju povijest holokausta u New Yorku. Sudjelujemo i u inicijativama Kuće Anne Frank, Ureda OSCE-a za ljudska prava i demokratsko građanstvo. U okviru Vijeća Europe naši su nastavnici sudjelovali u izradi primjera dobre prakse nastavnih jedinica", rekla je viša savjetnica Loranda Miletić.

Dodala je kako nastavnici koji prođu sve edukacije postaju predavači i voditelji radionica na nacionalnim seminarima 'kao rezultat sinergije ulaganja u nastavnike te onog što nastavnici kasnije vraćaju kroz suradnju na našim stručnim skupovima'. Podsjetila je kako je 2006. godine tema holokausta unesena kao obavezna za poučavanje u svim udžbenicima povijesti.

Sudionici skupa kroz plenarna predavanja, izlaganja, radionice i tematske rasprave raspravljaju i uče o povijesnom kontekstu i pristupu poučavanju o ovoj zahtjevnoj temi, odnosno kako poučavati učenike o holokaustu te što kod učenika treba poticati, a koje pristupe izbjegavati kad se s učenicima obrađuju zahtjevne teme. Dio stručnog skupa posvećen je primjerima iz prakse, gdje učitelji i učenici kroz izlaganja i radionice predstavljaju svoj rad na temu poučavanja o holokaustu i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Agencije za odgoj i obrazovanje.  


www.skole.hr