2008-06-03 00:00:00

Nagradni kviz "Zaštita od sunca i zdravlje"
Portal zdravlje.hr Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenuo je nagradni online kviz "Zaštita od sunca i zdravlje".
Cilj kviza je educiranja o važnosti zaštite od prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama.
 
U današnje vrijeme je prekomjerno izlaganje suncu sve opasnije. Dok nam toplinski i vidljivi dio spektra stvara ugodan osjećaj toploga i sunčanoga, te je nužan za život, ultraljubičasti dio spektra povezan je s različitim akutnim i kroničnim oštećenjima kože, od opeklina, alergijskih reakcija, preranog starenja kože do izazivanja sve učestalijeg raka kože. Melanom je najopasniji tumor kože i jedan od najzloćudnijih tumora u čovjeka. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od melanoma je u Hrvatskoj 2005. godine oboljelo 586 osoba, (303 muškaraca i 283 žena), a 1995. godine 310 osoba, što predstavlja gotovo dvostruki porast učestalosti u posljednjem desetljeću. Od te su bolesti 2005. umrle 192 osobe (98 muškaraca i 94 žene), a 1995. godine 101 osoba, što također čini dvostruki porast smrtnosti. Kako nije moguće a niti poželjno u potpunosti izbjegavati sunce, u pomoć nam priskaču sredstva za zaštitu od sunca i mjere osobne zaštite.

Da biste očuvali svoje zdravlje te se zaštitili od preranog starenja kože i pojave raka kože, trebate znati kako se pravilno ponašati i zaštiti od sunca.

U nagradnom kvizu mogu sudjelovati svi zainteresirani građani Republike Hrvatske, a u natjecanju se može sudjelovati do 15. srpnja 2008. Deset sudionika koji točno odgovore na sva postavljena pitanja osvajaju vrijedne poklon pakete dm-a. Sudionik može osvojiti samo jednu nagradu. Imena dobitnika biti će objavljena 16. srpnja 2008. godine na portalu www.zdravlje.hr.

Nagradni kviz možete naći ovdje.

Vijest je preuzeta s portala zdravlje.hrwww.skole.hr