2018-02-27 13:22:13

Code Club u svakoj županiji

U srijedu, 28. veljače 2018. godine, u Vukovaru započinje velika turneja u sklopu projekta „Hrvatska stvara“, kojom se kod mladih želi potaknuti inovativnost i kreativnost te povećati interes za tehničku kulturu, prirodoslovna i znanstvena područja te poduzetništvo.

U svakoj od županija, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, održat će se događanja predstavljanja projekta koji su otvoreni za javnost, a pozvani su svi zainteresirani za uključivanje u projekt na bilo koji način. Raspored dolaska u pojedinu županiju može se pronaći na mrežnim stranicama projekta http://www.hrvatskastvara.eu/raspored-turneje/.

Predstavljanje će započeti motivacijskim predavanjem, odnosno pričom o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. Na taj se način želi insprirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima.

Nakon toga predstavit će se Code Club Hrvatska, svjetska mreža volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije. Uslijedit će hands on radionica za djecu kako bi se predstavila Code Club inicijativa koja će poslužiti kao platforma za provođenje projekta.

"Naš je cilj inspirirati djecu da grade i šire svoje ideje, učeći putem. Želimo da kad djeca napuste Code Club krenu u potragu za drugim digitalnim aktivnostima, bilo to u njihovo slobodno vrijeme, u školi ili u odabiru karijere. Želimo da steknu vještine koje su im korisne – ne samo da nauče programirati, već da uče i računalno razmišljati (computational thinking), rješavati probleme, surađivati i podijeliti znanje." – rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja.

Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Trenutno postoji više od 10 000 klubova u 130 zemalja svijeta. Njihov cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje, da u suradnji s vršnjacima razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost bez obzira koju karijeru odabrali.

"Code Club je odlična inicijativa jer omogućuje mladima ulazak u svijet digitalnih tehnologija i stvaranja bez obzira na njihovu lokaciju ili imovinsko stanje. Gradeći zajednicu volontera razvija civilno društvo i ukazuje mladima na potrebu vraćanja vrijednosti u društvo." – kaže Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Pokretanjem Code Cluba županije dobivaju pristup pripremljenim projektima za programiranje u Scratchu, izradi web stranica, programiranju u Pythonu, kao i projektima za fizičko programiranje koristeći Microbit ili Raspberry Pi. Također, prvi koji se uključe u svakoj od njih dobit će i 2 STEMI hexapod robota s bogatim edukacijskim kurikulumom iz 3D modeliranja, izrade mobilne aplikacije i Arduino programiranja. Na taj način djecu očekuje švedski stol mogućnosti, a na njima je da zajedno s edukatorima odluče što ih najviše zanima te da se zajedno upuste u avanturu stvaranja.

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale sponzore. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Projekt se može pratiti na mrežnim stranicama www.hrvatskastvara.eu.

 


www.skole.hr