2018-02-27 15:33:46

Uspjeh hrvatskih učenika na međunarodnom matematičkom natjecanju

Na upravo završenom međunarodnom matematičkom natjecanju Romanian Master održanom od 21. do 26. veljače 2018. godine sudjelovalo je 107 učenika iz 18 država svijeta. Na ovom prestižnom natjecanju na kojem, u pravilu sudjeluju ponajbolje ekipe s međunarodnih matematičkih olimpijada, sudjelovala je, po pozivu organizatora i ekipa Republike Hrvatske i to po treći put.

Ove su godine ekipu Republike Hrvatske predstavljali sljedeći učenici:   Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb Borna Šimić, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb Marin Varivoda, Gimnazija Franje Petrića, Zadar Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka.   Petar Nizić-Nikolac i Marin Varivoda osvojili su brončane medalje, dok su svi ostali učenici dobili pohvale.
U ekipnom poretku, od 20 ekipa iz 18 država svijeta, ekipa Republike Hrvatske zauzela je 13. mjesto. Prvo mjesto osvojila je ekipa SAD-a, drugo mjesto podijelile su ekipe Mađarske i Rusije, dok je ekipnu broncu uzela Ukrajina.    Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“.

www.skole.hr