2018-04-25 08:34:56

Što stalno gledanje u ekran čini vašem tijelu i mozgu?

Iako je već svojevrsna javna tajna da svakodnevno sjedenje pred ekranom u trajanju od više sati nije pretjerano dobro za zdravlje, studija koju je objavio Plos pokazala je kako sjedilački način života utječe na debljinu sljepoočnog moždanog režnja, a taj je režanj odgovoran za pamćenje.

Naime, u studiji koja je provedena kod 35 osoba u dobi od 45 do 65 godina, kod osoba koje su provodile više sati dnevno pred ekranom tjedan dana prije istraživanja, primijećena je tanja struktura režnja.

Iako znanstvenici nisu mogli potpuno potvrditi kako je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivni način života može dovesti do demencije i kognitivnog pada u kasnijoj dobi, a zato što je neaktivnost već povezana s bolestima srca, rakom debelog crijeva i dijabetesom.

Znanstvenici zato svima poručuju kako bi se trebali što više tjelesno aktivirati ako žele smanjiti šansu od gore navedenih bolesti i navode da je aktivnost najbolji preventivni lijek za Alzheimerovu bolest.

Još nešto je iznimno važno. Kad smo zadubljeni u ekran trepćemo 5 do 7 puta manje, zbog čega se  manje stvaraju suze, stoga mogu se iskusiti poprilične smetnje peckanja, crvenila i osjećaja suhoće. Također, neprestano dugo gledanje u ekran na udaljenosti od 30 do 60 cm ne dozvoljava oku mijenjanje fokusa gledanja, što nije baš prirodno stanje.

Kako si možemo pomoći? Pokušajte svjesno svakih 50-tak minuta ustati, prošetati i usmjeriti pogled kroz prozor u daljinu, po mogućnosti u prirodu.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/clanak/


www.skole.hr