2018-04-30 09:25:53

Konji čitaju i pamte ljudske emocije

Studija je pokazala da konji reagiraju pozitivnije na one ljude koje su vidjeli ranije kako se smiju, dok su oprezni s onima kojih se sjećaju kao namrštenih. Otkrića se temelje na nekim prethodnim istraživanjima koja su ukazivala na to da konji mogu prepoznati emocije čitajući ljudska lica.

Znanstvenici tvrde kako su otkrili da ove životinje ne samo da pamte raspoloženje osoba, nego imaju ”pamćenje za emocije” koje im usmjerava buduću interakciju s pojedincima. ”U principu konji imaju pamćenje za emocije”,  izjavila je Karen McComb, voditeljica spomenute studije i profesorica životinjskog ponašanja na Sveučilištu Sussex.

Znanstvenici su 21 domaćem konju pokazali fotografije ljudskih modela na kojima je bilo prikazano ili ljutito ili sretno lice. Nekoliko sati poslije, pokazana im je ista osoba s ”emocionalno neutralnim” izrazom lica. Ranije kratkoročno izlaganje fotografijama bilo je dovoljno za generiranje razlika u njihovim odgovorima.

Konji kojima je prikazana slika ljutitog čovjeka duže su promatrali fotografiju svojim lijevim okom koje inače šalje informacije desnoj hemisferi mozga, gdje se obrađuju potencijalne prijetnje. Oni kojima je bio pokazan model sretnog čovjeka duže su fotografiju promatrali desnim okom koje je vezano uz dio mozga specijaliziran za pozitivnije reakcije.

“Znamo kako su konji društveno inteligentne životinje, ali ovo je bio prvi put da bilo koji sisavac pokazuje tu specifičnu sposobnost”, izjavila je Leanne Proops, koautorica i viši predavač u oblasti ponašanja životinja na Sveučilištu u Portsmouthu. ”Ono što je upečatljivo je činjenica kako se to dogodilo nakon iznimno kratkog prikazivanja fotografije – nije postojalo snažno negativno ili pozitivno iskustvo s tom osobom.”

Napomenuto je da sudionici nisu znali koja je njihova fotografija pokazana konjima, čime se htjelo izbjeći rizik davanja podsvjesnih signala.

Znanstvenici navode da bi njihova otkrića objavljena u časopisu Current Biology mogla biti od pomoći ljudima za zbližavanje s konjima i izbjegavanje agresivnih ponašanja.

Prošla su istraživanja pokazala da konji mogu čitati ljudski govor tijela, čak i kad ne poznaju tu osobu.


Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/. 


www.skole.hr