2018-08-22 09:30:36

Znanstvenici napravili materijal koji bi mogao zamijeniti plastiku

Plastika je materijal koji je u velikoj mjeri zastupljen u svakodnevnom životu. Međutim, unatoč pozitivnim karakteristikama, plastika je postala izniman problem modernog društva. Budući da joj je potrebno mnogo vremena da se razgradi, plastični otpad loše djeluje na biljni i životinjski svijet.

Znanstvenici sve više pokušavaju pronaći mogućnost zamjene za ovaj materijal. Tako su i stručnjaci s Georgia Institute of Technology proizveli materijal koji bi uskoro mogao zamijeniti plastiku.

U studiji koja je objavljena u časopisu ACS Sustainable Chemistry stvorili su materijal koji je sličan plastičnoj foliji, ali koristili su sasvim neobične sastojke.

Naime, njihov se materijal sastoji od slojeva hitina i celuloznih vlakana koji se postavljaju na bazu sačinjenu od poliaktične kiseline (PLA). Znanstvenici su ove sastojke uzeli iz odbačenih ljuštura rakova i pulpe drveća.

Hitin i celuloza organski su polimeri koji se mogu naći u mnogobrojnim količinama u prirodi, a PLA se dobiva iz biljaka kao što su kukuruz ili manioka.

U svojim su ispitivanjima znanstvenici došli do zaključka kako njihova folija može u potpunosti zamijeniti plastičnu, a u nekim se slučajevima pokazala boljom i čvršćom.

Voditelj je istraživanja Carson Meredith rekao: “Uspoređivali smo naš materijal s PET materijalom koji se uobičajeno koristi u prozirnoj ambalaži i plastičnim bocama. Naš je materijal pokazao manju propusnost kisika za razliku od određenih PET materijala, što znači da bi mogao dulje održati svježinu hrane.

Proučavajući hitin u nekim drugim eksperimentima, došli su do zaključka kako bi se mogao koristiti za ambalažu. Njegova vlakna imaju pozitivan naboj, a nano kristali iz celuloze negativan pa bi mogli zajedno stvoriti zaštitni omotač.

Ovakvi materijali moraju spriječiti prolazak plinova. Molekulama plinova teško se probiti kroz kristale. U PET materijalima kristala nema pa plinovi jednostavnije pronađu prolaz. Međutim, pokazalo se da njihov materijal propušta previše vodene pare pa se još ne može komercijalno koristiti, ali znanstvenici se nadaju kako će uskoro riješiti i taj problem.

Dobra je vijest što za ovaj materijal neće biti potrebno sjeći drveće ili ubijati rakove zbog potrebnih sastojaka jer ih tvornice papira i ribljih proizvoda već imaju u obliku nusproizvoda.


Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/


www.skole.hr