2018-10-03 08:18:36

Otkrivena nova vrsta ribe koja je svojom ljepotom zadivila znanstvenike

Koraljni su grebeni idealno stanište za mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Mnogi se grebeni ne nalaze na velikim dubinama stoga ih se može istraživati samo uz pomoć maske i peraja. Međutim, prekrasan se morski svijet nalazi i na većim dubinama u toplim oceanima na dubinama od 60 do 152 m. 

Znanstvenici s California Academy of Sciences otkrili su jednu novu životinjsku vrstu dok su proučavali područje oko arhipelaga St Paul’s Rocks koji se nalazi 965 km od obale Brazila.

Ovaj je koraljni greben stanište ribe žarkih boja koja je toliko oduševila znanstvenike da su joj dali ime po grčkoj božici ljepote Afroditi. Nazvali su je Tosanoides aphrodite.

“Ovo je jedna od najljepših riba koje sam ikada vidio”, rekao je dr. Luiz Rocha. “Toliko nas je očarala da nismo ništa drugo primjećivali oko sebe.” Uistinu, video snimka pokazuje da im se u trenutku kada su ugledali T. aphrodite približavao morski pas. Kružio je oko njih, ali se naposljetku udaljio.

Znanstvenici su prikupili nekoliko primjeraka riba koje su odnijeli u svoj laboratorij u San Franciscu na daljnje proučavanje. Tamo su uz pomoć neinvazivne napredne tehnologije pokušali saznati nešto više o ovoj novoj vrsti. Mužjake krase žarko žute i roze pruge, a ženke imaju narančastu boju.

Znanstvenici kažu da većina riba koje žive kraj koraljnih grebena na većim dubinama ima narančastu ili crvenu boju jer se na takav način štite od grabežljivaca.

Uz pomoć DNK analize utvrdili su da riba pripada vrsti Tosanoides. Ovo je prvi put da je ta vrsta pronađena u Atlantiku. St Paul’s Rock je područje koje je poprilično izolirano. Zbog svojih karakteristika taj je arhipelag idealan za proučavanje morske bio raznolikosti, ekologije i evolucije.

Svoje su istraživanje znanstvenici objavili u časopisu ZooKeys.

Vijest i fotografija preneseni su s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/


www.skole.hr