2018-11-12 09:57:24

Priča o novom muzejskom izdavaštvu – muzeji po 37. put na Interliberu

Interliber, „najomiljeniji sajam za sve generacije“ postao je sastavni dio zagrebačke jeseni. Već 41 godinu ovaj sajam otvara svoje izložbene prostore za mnoštvo izlagača i posjetitelja, a 37. put za redom jedan od izložbenih prostora ugošćuje i Izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra.

S tradicijom dugom 37 godina, ova izložba ima za cilj promovirati godišnju izdavačku djelatnost hrvatskih muzeja i galerija i čini to neprekinuto iz godine u godinu, zadržavajući svoj jedinstveni oblik, sadržaj i pristup izloženoj građi. Ovaj način javnog predstavljanja muzejske izdavačke djelatnosti uz druge, male i velike, domaće i inozemne izlagače nakladnike, upoznaje i s drugim, jednako važnim i odgovornim, ulogama muzejske djelatnosti i daje uvid posjetiteljima u recentne teme i područja bavljenja muzeja i galerija Hrvatske.

Prepoznatljiv štand MDC-ove Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija ove godine krasit će čak 722 nova naslova tiskanih i elektroničkih publikacija. Ove će se godine predstaviti 116 muzeja koji su se odazvali ovoj akciji i uz publikacije, dostavili i oko 290 plakata i ostalih popratnih promidžbenih materijala. Svi zainteresirani mogu posjetiti MDC-ov štand od 13. do 18. studenoga 2018. godine u paviljonu broj 6 (štand 10a) na Interliberu Zagrebačkoga Velesajma.

Tako će posjetitelji na štandu Izložbe moći pronaći publikacije koje tematiziraju kolekcionare i njihove privatne zbirke na povremenim muzejskim izložbama ili donacijama, muzejske vodiče kroz stalne postave i pojedine muzejske zbirke priređene u raznim formatima, za djecu ili odrasle, na hrvatskom jeziku ili višejezičnim varijantama, ali i opsežne monografske publikacije koje obrađuju velike projekte i teme ili same muzejske ustanove. Znatan je dio publikacija posvećen i industrijskoj baštini i revitalizaciji nekadašnjih industrijskih „žila kucavica“ u suvremene i iskoristive prostore, ali i sportu koji je bio temom ovogodišnje Noći muzeja. Teme vezane uz tradicijsku kulturu i etnografiju ove su godine obrađene u brojnim publikacija.

Muzeji nastavljaju s objavama svojih stručnih i znanstvenih tema vezanih uz muzejsku građu i područje djelovanja u novih 25 svezaka muzejskih časopisa. Kako bi važnost ove izložbe za muzejsku izdavačku djelatnost imala odjeka, pokazuje i činjenica kako su se prvi put ove godine Izložbi pridružila i neka nova muzejska imena: Memorijalni centar Faust Vrančić, Muzej Cvelferije, Muzej vučedolske kulture i Muzej Apoksiomena. Posebno se ističe i broj publikacija za djecu, koje vrstom sežu od muzejsko-edukativnih priručnika i vodiča do bojanki i edukativnih igara. Tako će se posjetiteljima prvi put predstaviti i novi nakladnički proizvod - „pametna knjiga“ u izdanju zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti, gdje spoj tiskane i elektroničke knjige na posve inovativan način pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo. Među novitetima ističe se i prva muzejska publikacija lako razumljive knjige za osobe s intelektualnim poteškoćama u izdanju Galerije Ivan Meštrović.

Kao poseban dio programa u četvrtak, 15. studenog 2018. godine, u 16 sati održat će se predstavljanje kataloga Valpovački vlastelini Prandau-Normann, koji temeljito obrađuje različite segmente iz ostavštine valpovačkih vlastelina i čitatelju nudi kataloški popis bogate građe koja se nalazi u Državnom arhivu u Osijeku, Muzeju Slavonije, Muzeju likovnih umjetnosti i Muzeju Valpovštine.


www.skole.hr