2018-11-12 10:39:45

Global Children’s Designathon u Zagrebu

Zagreb je u subotu, 3. studenog 2018. godine, treću godinu zaredom bio među mnoštvom svjetskih gradova, od Bogote, preko Amsterdama i Johannesburga, sve do Melbournea, kao domaćin jednom nesvakidašnjem događanju - Global Children's Designathonu.

Radi se o inicijativi koju je 2014. godine u Nizozemskoj pokrenuo Designathon Works, a temelji se na jedinstvenoj metodologiji koja kombinacijom Design Thinkinga i elemenata Maker pokreta potiče kreativnost i kritičko razmišljanje kod djece u dobi od 7 do 12 godina kako bi ona mogla aktivno sudjelovati u dizajniranju bolje budućnosti svijeta. U narednih par godina, inicijativa je kroz Designathon radionice dospjela na šest kontinenata.

Upravo je to bio povod za 1000 djece u 30 gradova svijeta da aktivno provedu navedenu subotu, a njih 36 ugostio je zagrebački HUB385 na radionici u organizaciji Međunarodne komore mladih Hrvatske [JCI Croatia] te Designathon Works Zagreb. Tema Global Children's Designathon radionica svaki put prati neki od UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja, a ove se godine radilo o cilju br. 15 - Život na kopnu - s naglaskom na deforestaciju, tj. uništavanje šuma, a pritom i prirodnih staništa te sveopće bioraznolikosti na planetu.

Djeca su tako od jutra istraživala problematiku ove teme. Kroz cjelodnevno su se druženje uz suptilnu pomoć stručnjaka iz područja dizajna, edukacije i Maker pokreta: mentora Petre Ravlić, Sanje Novak, Roberta Vdovića, Kristine Škaler, Ane Armano Linta, Jelene Petrović i Tea Drempetića Čonkića upoznala s Design Thinking procesom i čitavom metodologijom preko koje su timskim radom došla do zanimljivih i pomalo nevjerojatnih rješenja vezanih za deforestaciju. Iznimno ih je razveselila razmjena iskustva preko Skypea s vršnjacima iz Tunisa i Ženeve koji su paralelno osmišljavali vlastita rješenja, a na kraju cjelodnevnog rada, djeca su imala priliku prezentirati svoja rješenja pred prepunom dvoranom roditelja i uzvanika te stručnog žirija.

Bilo je tu zaista maštovitih i pametnih rješenja koja su djeca tokom radionice osmislila i pretvorila u modele. To je primjerice vozilo koje usisava CO2 i pretvara ga u kisik, ali i nakupine kompresira u ugljen i dijamante. Zatim stroj koji, kad se grad širi na područje s mnogo šuma, premješta odraslo drveće na područje gdje nedostaje šuma ili kisika. Također, osmišljene su ptice-dronovi koji nalikuju na galebe koji po danu uz pomoć senzora prepoznaju koji dio šume treba očistiti, zatim skupljeni otpad nose na reciklažu, pritom zalijevaju šumu i kontrolijaju je li drveće zdravo, a po noći sade šume na mjestima gdje ju je potrebno obnoviti.

Neka su od rješenja s prošlogodišnjeg Global Children's Designathona prepoznali stručnjaci koji su ih odlučili i ostvariti. Jedan takav primjer dolazi iz Nizozemske gdje je osmišljen sustav koji unutar škole bodovima nagrađuje djecu koja recikliraju, a ona zatim te bodove mogu zamijeniti za obrok. Drugi primjer osmišljen je u Dubaiju, ali je stigao do investitora u Luksemburgu koji istražuju mogućnost razvoja stroja koji crpi čistu vodu iz meteora da bi je potom dostavio na područja na Zemlji na kojima vode kronično nedostaje.

Takve vijesti svakako su veliko ohrabrenje za daljnje poticanje razvoja kreativnog i kritičkog promišljanja kod djeci.


www.skole.hr