2018-11-15 14:59:40

BASF Chemgeneration radionice na Ruđeru oduševile srednjoškolce

U sklopu suradnje s tvrtkom BASF Croatia, na IRB-u se od proljeća održalo ukupno deset kemijskih radionica za učenike srednjoškolskog uzrasta, a sudjelovanjem u radionicama Ruđer je posjetilo oko 150 srednjoškolaca iz nekoliko hrvatskih gradova.

Na Institutu Ruđer Bošković 13. i 14. studenog 2018. godine održale su se četiri kemijske radionice iz ciklusa BASF Chemgeneration, na kojima su sudjelovali učenici zagrebačke X. gimnazije „Ivan Supek“ i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca.

Ukupno 55 učenika iz ove dvije škole tijekom devedestominutnih radionica kroz četiri praktične vježbe imali su priliku dodatno se educirati o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti, a upravo činjenica da su prikladne za sve učenike bez obzira na njihovu sklonost za kemiju ili prirodne znanosti, glavni je razlog što su dobro prihvaćene od strane učenika i njihovih nastavnika kao idealna praktična nadopuna redovnom nastavnom programu kemije.

U skladu s misijom IRB-a o potrebi za što većom popularizacijom znanosti u široj društvenoj zajednici, a pogotovo među mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kako bi ih se dodatno potaklo na nastavak školovanja u STEM području, radionice iz ciklusa Chemgeneration od proljeća su na IRB privukle velik broj učenika iz nekoliko škola uključujući zagrebačku X. i XVIII. gimnaziju, Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca te Srednju školu Mate Blažina iz Labina. Radionice su u potpunosti besplatne, a u suradnji s tvrtkom BASF Croatia na IRB-u se održavaju tijekom ove i sljedeće godine.

Radionice su održane pod stručnim vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Portade i tima kemičara s IRB-a koji uključuje dr. sc. Ivu Crnolatca, dr. sc. Mariju Matković, dr. sc. Višnju Stepanić, dr. sc. Marka Tomina, dr. sc. Lidiju-Mariju Tumir te doktorande Dajanu Barišić i Luku Bilića. Osim njih, kao voditelji prijašnjih radionica sudjelovali su i dr. sc. Marina Juribašić Kulcsar, dr. sc. Zrinka Karačić i dr. sc. Katja Magdić Košiček. Kao i do sada, prije svake vježbe voditelji su objasnili zadatak i pokazali sve korake koje su učenici trebali napraviti, a dodatno su im pojasnili i sve detalje vezane za uspješno realiziranje svakog pokusa.

BASF-ov program Chemgeneration namijenjen je učenicima srednjoškolskog uzrasta s ciljem dodatne edukacije u području kemije, s naglaskom na održivi razvoj i korištenje otpada kao obnovljivog izvora za nove proizvode. Prijave za BASF-ove radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji i dodatne informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici. Program se održava se u nekoliko srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama, a partner u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković.

O BASF-ovom programu Chemgeneration

BASF-ov Chemgeneration je interaktivni program namijenjen popularizaciji znanosti, prilagođen učenicima od 14 do 18 godina kako bi im se pokazala zabavna strana kemije i pomoglo pri razumijevanju važnosti prirodnih znanosti za održivu budućnost.

Program postoji od 2011. godine otkada se iz edukacijske internetske stranice razvio u kompleksan program u kojem srednjoškolci kroz interaktivne pokuse uče o načinima kako znanost rješava svakodnevne probleme i ulozi kemije u očuvanju planete. Učenici imaju priliku vidjeti i kako kemija funkcionira izvan učionice što potiče njihovu kreativnost i otkriva skrivene talente za znanost. Chemgeneration je namijenjen svim učenicima, bez obzira jesu li zaljubljenici u kemiju ili ne, odnosno školuju li se u općem ili prirodoslovnom programu.

Više informacija može se pronaći na mrežnoj stranici www.chemgeneration.com.


www.skole.hr